Slarv med hyran vanligaste felet

I takt med att fler studentbostäder byggts har bostadsbristen i Uppsala minskat de senaste åren. Ändå kan det vara klurigt att få tag på någonstans att bo. I alla fall där man bor lagligt. När det gäller boende är det nämligen många lagar och regler som ska följas.

Uppsala2006-09-09 00:00
Det vanligaste felet som många studenter gör enligt Pontus Rode, chef för AP fastigheters bostäder där Studentbostaden ingår, är att slarva med hyran.
— Många tänker att det inte spelar så stor roll om hyran kommer in en vecka för sent. Men vad de inte förstår är att betalningsanmärkningarna följer dem genom hela livet. De syns i våra register. Och när vi blir kontaktade av fastighetsägare
där personen i fråga ansöker bostad så måste vi förstås vara ärliga och berätta att personen har betalningsanmärkningar. Då kan det vara svårt att få en ny bostad, säger han.

Se upp
I Uppsala, där bostadsbristen bland studenter varit stor i många år, är andrahandsuthyrningar vanliga. Men här ska man se upp. Det finns nämligen en rad lagar och regler som man måste ta hänsyn till innan man låter någon annan ta över ens korridorrum eller lägenhet.
— Man måste alltid ansöka om tillstånd innan man får hyra ut i andra hand. Om man avslöjas med att olovlig hyrt ut sin bostad riskerar man att förlora sitt kontrakt, säger Pontus Rode.
Han menar att lagen är generös när det gäller andrahandsuthyrningar. Det är tillåtet att hyra ut i andra hand om du ska studera utomlands eller kanske provbo med en sambo under en tid.

Många chansar
Trots det struntar många i att ansöka om tillstånd. I stället chansar man och hoppas på att hyresvärden inte ska misstänka något.
—Då riskerar man att förlora sitt kontrakt och personen som hyrde bostaden blir då bostadslös.
Ett vanligt missförstånd, framför allt bland studenter, är att man har rätt att överta ett kontrakt om man bott i andrahand länge.

Inte rätt till förtur
— Men så är det absolut inte. Om kontraktet sägs upp överlåts det till bostadsbolaget. Man har aldrig rätt till förtur oavsett hur länge man hyrt i andra hand.
Det är också vanligt att de som hyr ut sin bostad i andra hand tar ut en högre hyra än vad som är tillåtet. Enligt lagen får man plussa på med fem procent om lägenheten är möblerad. Men många tar ut betydligt högre hyra än så.
— Vad många inte vet om är att man kan bli återbetalningsskyldig för att ha tagit ut för mycket hyra. Om man har tagit ut tusen kronor mer än tillåtet under två år så kan man alltså tvingas betala tillbaka 24 000 kronor, säger Pontus Rode.
För de nyanlända studenterna som just inlett sin bostadskarriär i Uppsala har Pontus Rode ett viktigt råd.

Våga fråga
— Var inte rädd för att fråga. Man kan inte veta allt på en gång. Be någon förklara hur det fungera med andrahandsboende, fråga när hyran senast ska vara betald och ta reda på vad det är för uppsägningstid, tipsar Pontus Rode.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om