Slappa eller resa på lovet

Nästa vecka är det höstlov, en hel vecka utan plugg mitt i terminen. Är det ett slapparlov eller stresslov? Vi frågar barn och föräldrar vad ledigheten betyder för dem.

enkät om vad man ska göra på höstlovet : i barnvagnen Aaaliya Abdullahi, bakom henne Yasmin Abdullahi, t h mamma Hannan Hassan

enkät om vad man ska göra på höstlovet : i barnvagnen Aaaliya Abdullahi, bakom henne Yasmin Abdullahi, t h mamma Hannan Hassan

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2011-10-27 11:04

Höstlovet är ... skönt. Då kan man själv ta ut lite semester när det är som mörkast på året. Passa på att umgås med barnen och kanske resa bort. Eller: Usch! Dåligt samvete för att man måste fixa någon kul, lärorik och spännande barnaktivitet. En resa utomlands, till exempel. Men hur ska man ha råd till det nu när julen närmar sig? Vi frågar några föräldrar som ger sin syn på saken och åsikterna varierar bland de vi träffar. Therese Reinholdsson, som kommer gående i eftermiddagsrusningen i en Uppsalagalleria säger så här:
– Man får lite dåligt samvete, för de flesta barn är lediga.

Hon har en åttaårig son och brukar inte ha möjlighet att ta ledigt en hel vecka. Någon dag har gått bra, sen har hon pusslat med morföräldrarna och låtit sonen vara på fritis.
– Fritis har jättebra verksamhet, jag klagar inte på det. Men det är helt tomt på barn när det är lov. Alla verkar kunna åka bort eller göra något annat kul.
Hon tycker att dagens föräldrageneration har det tufft. Det finns en press på att leva upp till ett slags föräldraideal, många tävlar om att bräcka varandra.
– Man ska jobba heltid, ha tid för sig själv och sina barn och göra roliga saker. Visst påverkas man av hur andra tänker och gör, säger Therese Reinholdsson.

Det moderna höstlovet i Sverige slog igenom på allvar i mitten av 1990-talet. Flera skoldistrikt i Sverige pressade ihop enstaka lovdagar och studiedagar till en enda ledighet kring månadsskiftet oktober-november. Till slut hade alla skolor i landet infört höstlov. Tonårsmamman Inger Skantz har många höstlov bakom sig. Men numera låter hon sin 17-åriga dotter vara för sig själv.
– Sen hon började gymnasiet har hon tyckt att det är skönt att bara vara hemma I år ska hon dock jobba hela veckan. Tidigare har jag och min man delat upp lovet och tagit ledigt några dagar var. Vi har inte rest i väg, mest varit hemma och umgåtts, säger hon.
Annars är höstlovsresor ett koncept som vuxit på senare år. I resebyrån Resias kundpanel svarar drygt 30 procent att de helst reser bort på höstlovet, det ligger i topp över de mest populära restiderna på året.

Sommarlovet är mindre attraktivt, bara 6 procent vill resa utomlands på sommaren.
– Höstlovet är ett populärt lov, det krockar inte med storhelger och har inte några traditioner att ta hänsyn till, säger kommunikationschefen Ingela Schönning, som tillägger att det är mamman som bestämmer resmålet.
– Vi hade hört att det i större utsträckning var barnen som som bestämde, men så är det inte.
Emma Tranströmer, som har en nioåring, menar att de som har råd och tid ofta reser i väg med sina barn. Hennes dotter ska vara på fritids i år. Inget fel i det.
– Men visst är det hemskt att man inte kan låta sitt barn vara helt ledig en vecka. Barn behöver vila från skolan ibland, tillägger hon.

Sneglar du på hur andra gör?
– Nej, det kan jag inte påstå. Men det är kanske typiskt svenskt att jämföra sig med andra hela tiden?
På gågatan träffar vi Hannan Hassan och de två döttrarna, 7 och 3 år. Generellt sett tycker hon att det finns för lite aktiviteter för familjer med småbarn i Uppsala.
– Vi försöker alltid hitta på något som alla kan göra tillsammans, ibland får vi åka till Stockholm, för här i Uppsala är utbudet smalare, säger hon.

UNT Frågar: Vad gör du på höstlovet?

Sid Vickberg-Jonasson, 7 år, Uppsala:
– Jag ska vara hemma en dag, när pappa är ledig från jobbet. Då ska jag spela lite dataspel, annars inget speciellt. Sen ska jag vara på fritids resten av veckan.






Ellen Lindahl, 9 år, Vattholma:

– Jag ska spela spel på datorn, eller så leker jag med mina kompisar och tittar på tv.

Karin Lif, 9 år, Vattholma:
– Jag ska åka upp till mormor och morfar som bor i Hudiksvall. Jag fyllde år nyligen och nu ska jag få presenter av dem. Vi ska åka och shoppa och jag brukar alltid få vad jag vill ha, för de är jättesnälla.

Emma Julin, 16 år, Uppsala:
– Jag ska åka till Åland med en kompis och hennes familj. Vi ska hyra en stuga i tre dagar. Då ska vi basta och bada. Sen ska jag bara sova, äta, baka och vara med min bästa vän Filip.






Yasmin Abdullahi, 7 år, med lillasyster Aaliya Abdullahi, 3 år och mamma Hannan Hassan, Uppsala:

– Jag ska leka med mina vänner. Och så ska jag simma och vara hemma och kolla på tv och ha roligt. En dag ska vi åka till Stockholm och gå på Aquarium, det finns fiskar och hajar där.




Veronika Jansson, 16 år, Knivsta:
– Jag vet inte, vila, slappa. Det är mer plugg i skolan nu, så när man får chansen vill man vila upp sig lite. När jag var yngre orkade jag göra mer på höstlovet.

enkät om vad man ska göra på höstlovet : Sid Vickberg-Jonasson
enkät om vad man ska göra på höstlovet : Sid Vickberg-Jonasson
TIPS: HÄRLIGA HÖSTLOVSAKTIVITETER

Här är ett urval av vad du kan hitta på:

- Spökdiktverkstad – klipp & klistra med läskiga ord. 31/10 kl 17-17. Björklingebiblioteket. Från 8 år.

- Filmverkstad med Halloweentema. 2/11 kl 13–16. Brantingsbiblioteket. Lär dig göra film. För 10–13 år.

- Lerverkstad för barn. 3/11 kl 13–16. Haka’s ateljé, Eklundshofsvägen 1 d.

- Flygödlor, fåglar och flygfän. Evolutionsmuseet. 31/10–4/11 kl 13,30–15,30. För 6–10 år.

- Harry Potter, häxkonst & trolldom på Hogwarts. Orangeriet, Botaniska trädgården. 31/10 kl 14–16. För 5–15 år. Avgift 40 kr/barn.

- Bland skelett och andra döingar. Upplandsmuseet. 4/11 kl 13–14 och kl 14–15. För 6–12 år.

- Våffelfrossa. Grand. 1/11 kl 18–22. För endast 30 kronor får du äta så mycket du orkar av våffelbuffén. För 13–31 år.

Fotnot: Hela programmet för Uppsala kommuns kulturlov finns på www.uppsala.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om