Videon är inte längre tillgänglig
"Varför heter det 'kriminalvård' om man inte behöver ta emot någon vård? Man släpps ju ut med straffrabatt ändå?" Så skriver signaturen "Nora", som blev känd i den prisade radiodokumentären "Den fastspända flickan", på SVT:s debattsida.
"Nora" skriver om att Göran Lindberg, tidigare länspolismästare i Uppsala, släpptes fri efter fyra års fängelse – trots att han dömdes till sex års straff för en lång rad sadistiska sexbrott:
"Samtidigt som jag tvångsvårdades på ett behandlingshem för att få bukt med mitt självskadebeteende blev jag fastspänd och våldtagen i flera timmar av en av Sveriges då högsta polischefer. Han som sagt sig vara feminist."
Hon berättar att hon själv har tvångsvårdats under en stor del av hennes tonårstid och som ung vuxen, enligt tvångslagar som LVU (Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) och LPT (Lagen om psykiatrisk tvångsvård).
"Jag har varit inlåst och fråntagen mitt egna liv sammanlagt under längre tid än vad Lindberg nu suttit fängslad."
Hon skriver vidare att:
"Frisläppandet av den tidigare polischefen sker i förtid trots att han bedöms riskera att begå nya brott, trots att rehabiliteringen inte fungerat och trots att han valt att ej ta emot den behandling han ansetts vara i behov utav."
"Nora" är tveksam till att den tidigare polischefen är frisk nog att vistas ute i samhället igen.
"Troligen inte. Kriminalvårdens psykologiska bedömning visar att hans risk att återfalla är 'klart förhöjd'. Men mannen som våldtog mig släpps ut ändå, han behöver inte vara frisk nog."