Olof Röhlander är föreläsare och författare, aktuell med boken "Konsten att njuta av livet - och ändå få saker gjorda". Han ger svenskarna på gränsen till underbetyg i grenen njutning, och menar att vi är fast i flödesscheman där saker mest ska bockas av.
– Livsnjutning handlar inte bara om att sätta guldkant på vardagen då och då, utan det är ett djupare existentiellt tänk, säger Olof Röhlander.
– Vi glömmer tyvärr ofta bort att varje dag räknas, och kommer kanske på det först när något allvarligt händer i livet.
Visst finns den där storslagna livsnjutningen som man har sett fram emot och kanske sparat pengar till, som resor och fina restaurangbesök. Men de allra flesta dagar ser ju inte ut så. Vi borde bli bättre på att hitta njutningskänslan i de små sakerna, i kaffedrickandet och i stunden innan man lämnar barnen på förskolan, tycker Olof Röhlander. Och nyckeln är - tvärtemot vad många kanske förknippar med livsnjutning - lite planering. Skippa tänket att ta dagen som den kommer.
– Det där är en myt vi har gått på att det är det mest njutningsfulla - ofta blir det ingenting alls av sådana dagar.
Bestäm i stället, senast kvällen före, hur dagen ska se ut. Gör en lista med titeln "en bra dag". Njut av själva planeringen, att se fram emot det som ska hända. Det behöver inte vara avancerat - det kan vara att man vill komma ut i naturen med barnen eller kanske äta något speciellt till lunch.
– Jag tror att det är bättre att ställa sig konkreta frågor kring vad en bra dag är än att bara tänka "kanske blir det lite bättre i dag, men vi får väl se" säger Olof Röhlander.
För att kunna njuta ska man inte ha orimliga förväntningar på en situation eller på andra människor. Det gäller kanske extra mycket om man har barn. Det blir inte alltid som man har tänkt sig, men då får man se vad som blev bra ändå. Kanske planerade man för en längre utflykt, men kom bara halvvägs. Men så visade sig det vara en fin plats som man inte ens hade tänkt på.
– Ha gärna höga förväntningar på en situation, men lämna plats för mer, säger Olof Röhlander.
Men tiden då? Det är svårt att njuta av ett ögonblick när man sneglar på klockan eller mobilen. Här handlar det om att välja och välja bort, förklarar Olof Röhlander. Man behöver inte tacka ja till allt. Men att prioritera handlar heller inte om att skippa att göra tråkiga saker som man faktiskt måste göra.
Tvärtom vet en livsnjutare värdet av att få surdegarna ur vägen och utnyttja de perioder under dagen då effektiviteten är på topp. Och att stryka tråkiga saker från att göra-listan är för de flesta faktiskt också en känsla av stor njutning, påpekar Olof Röhlander.
– Gör det du måste så snabbt som möjligt, så att du kan göra det du vill så länge som möjligt, som den amerikanske entreprenören Jim Rohn sa. (TT)