Slagkraftig

Pantea Moradi är 16 år och en av Uppsalas mest lovande unga boxare. För några månader sedan vann hon Mellan-Sverige-SM inom sin grupp. Hon tränar tre gånger i veckan för Uppsala Idrottsförening, UIF.

Foto: Klara Hussénius

Uppsala2004-01-28 00:01
Det är varmt och luktar svett. Golvet vibrerar av hopp och slag och dancemusik strömmar ur högtalarna i Heidenstams idrottslokal.
Runt boxningsrinken springer Pantea. Hon tränar i den avancerade gruppen och värmer upp medan hon väntar på att hennes pass ska börja.
— Min brorsa boxades och det var därför jag började för två och ett halvt år sedan. Som tjej får man ganska mycket uppmärksamhet, säger Pantea Moradi.
Men det var mest i början hon kände att det var ballt. Nu har hon märkt att uppmärksamheten ibland är negativ, berättar Pantea.
— Andra tjejer tror att jag tycker att jag är grym och att jag går ut och slåss på fritiden, men det är snarare tvärtom — när man håller på med boxning som en sport inser man hur töntigt det är att slåss på fritiden.
Nybörjargruppen är färdig och avlägsnar sig från rinken. En kille blöder näsblod men verkar helt obekymrad av detta.
— Det är bara att torka av sig blodet och fortsätta, sånt är inte ovanligt här, förklarar Pantea.
Dancemusiken sätts på igen. Var tredje minut hörs ett pipande ljud som signalerar att ronden är slut och det är dags att sluta eller börja på en ny övning.
Förutom de egna passen är Pantea just nu dessutom tränare två gånger i veckan, ibland tre, eftersom det är brist på tränare. Då tränar hon nybörjargruppen före eller efter sitt eget pass. När hon tränar en grupp kan hon ibland känna att killarna inte har lika mycket respekt för henne som de skulle ha haft för en kille.
— De kan inte veta hur duktig jag är när de inte ser mig boxas.
Just nu tränar Pantea inför KP-cupen. Det är en boxningstävling som anordnas varje år i Uppsala. Hon har varit med på åtta riktiga matcher och av dessa har hon bara förlorat en, så chansen är stor att det ska gå bra i cupen.
Pantea fick ingen uppmuntran hemifrån när hon började boxas. Hennes föräldrar tyckte att hon skulle göra något annat, hellre dansa eller något annat som tjejer brukar göra, berättar Pantea.
— Min mamma sa "lägg av". Men mina föräldrar skjutsar mig fortfarande till träningen.
För Pantea gick det fort framåt. Två månader efter hon att hon började boxas tog hon sitt första diplom. Det innebar att tränaren ansåg henne redo för att gå en diplom-match.
— Vissa människor kan bara inte lära sig boxning. Det spelar ingen roll hur mycket de än tränar, det kan gå två år utan att de har lärt sig någonting. De saknar rytmen, koordinationen helt enkelt.
Men styrkan är ändå viktigast. Den är viktigare än tekniken, har man styrkan blir man oftast duktig i slutändan om man bara fortsätter, berättar Pantea.
— Det är inte ofta det går bra i början och har man ingen styrka är man körd, säger Pantea.
Så är det i allmänhet. Men i UIF är det tjejerna som tar killarna, trots att de inte är lika starka, utan i stället satsar på tekniken.
— Det är för att tjejerna satsar mest, de är klubbens stolthet, berättar Pantea.
Själv satsar hon mot att vinna senior-SM, när hon blir över arton år. Men ett framtida liv som proffs är ingenting hon tänker sig.
— Min tränare tyckte att jag skulle gå boxningsgymnasiet, om jag verkligen skulle satsat skulle jag gått där. Men jag ser ingen framtid inom boxning, jag ser den bara som en hobby.
Det är ingen idé för tjejer att satsa på boxning, det saknas pengar och intresse, menar Pantea.
— Det finns ingen som tar det seriöst, och det förstår jag. Vem har någonsin hört talas om en kvinnlig Muhammed Ali?
Många tror att en tjej som boxas är en tuff person som kan känna sig trygg och slå ner vem som helst som anfaller henne. Det stämmer inte alls, tycker Pantea.
— Om det skulle komma fram en man och sparka mig på gatan skulle jag inte veta vad jag skulle göra. Jag är inte starkare än en man. Jag kan inte slåss utan regler, det enda jag kan göra är att sikta bra.


FAKTA
— För att vara med på matchboxning måste man vara minst 15 år. Men för att tävla i diplom finns ingen gräns.
— Diplom är en sorts stilboxning där man bara markerar slagen utan att träffa på riktigt. Man gör det som förberedelse inför riktiga matcher. För varje diplom får man poäng och när man fått över 27 poäng får man börja tävla.
— När man tävlar i boxning delas man in efter kön, ålder, viktklass och erfarenhet. Tjejer tävlar bara mot tjejer i matchboxning. I diplom kan det hända att tjejer tävlar mot killar, men det är ovanligt.
— Det finns en viktklass för varje vikt. Om man är ensam i sin viktklass frågar klubben om — Man indelas i åldersgrupperna ungdom, junior och senior. Man blir också uppdelad i ABC-grupper. En C-boxare har tävlat 1—6 matcher medan en A-boxare tävlat i elva och uppåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om