Slaget om Uppsalas förgiftade vatten avgörs i dag

I dag måndag kommer domen som avgör om Uppsala får skadestånd för pfas-föroreningen av stadens dricksvatten eller om notan hamnar hos kommuninvånarna.

Kolfilterbassänger i vattenverket vid Bäcklösa används för att få bort pfas-ämnen ur Uppsalas dricksvatten. Kostnaden beräknas till 4 miljoner kronor om året.

Kolfilterbassänger i vattenverket vid Bäcklösa används för att få bort pfas-ämnen ur Uppsalas dricksvatten. Kostnaden beräknas till 4 miljoner kronor om året.

Foto: Adam Wrafter/UNT arkiv

Uppsala2021-10-18 11:42

Det kommunala bolaget Uppsala vatten har stämt Försvarsmakten och kräver 252 miljoner kronor som betalning för de kostnader kommunen haft och kommer att ha för att rena dricksvattnet från pfas-ämnen. Uppsala vatten hävdar att utsläppen kommer från verksamheten vid flygflottiljen i Ärna, där stora mängder pfas-haltigt brandskum ska ha använts vid övningar under lång tid. Enligt vattenbolaget har ämnena spridits i marken och hamnat i grundvattnet.

Efter upptäckten år 2012 av pfas-halterna i Uppsalavattnet stängdes vattenbrunnar av i Stadsträdgården. Vattenverket i Bäcklösa byggdes om och försågs med särskilda kolfilter för att rena vattnet från ämnena. Enligt bolaget har ombyggnad och rening hittills kostat över 37 miljoner kronor och kommer i framtiden att kosta 4 miljoner kronor per år. Denna kostnad kräver Uppsala vatten att Försvarsmakten står för. Enligt Uppsala vatten kommer reningen av Uppsalas dricksvatten från pfas att få fortsätta under överskådlig framtid.

Försvarsmakten är inte beredd att betala och anser att det finns många andra tänkbara utsläppskällor av pfas i Uppsala och att dessa källors påverkan på grundvattnet utretts alldeles för dåligt. När rättegången mellan parterna i Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt avslutades 13 september ansåg Försvarsmaktens juridiska ombud att deras uppfattning stärkts efter förhandlingen:

– Det finns konkreta, allvarliga och uppenbara brister i Uppsala vattens bevisning, summerade advokat Jonas Nilsson, som företräder Försvarsmakten.

Uppsala vattens juridiska ombud, advokat Tomas Underskog, hävdade tvärtom att alla tänkbara alternativa utsläppskällor kan uteslutas. Kvar står flygfältet vid Ärna som enda förklaring till pfas-förekomsten i vattnet, enligt advokaten. 

Båda sidor stöder sig på expertutredningar, forskningsresultat och konsultutlåtanden kring pfas-föroreningar i vatten, tänkbara spridningsvägar i marken och de värden som uppmätts i Uppsala. 

Pfas är benämningen på ett flertal högfluorerade ämnen som har en mycket stabil sammansättning och är närmast omöjliga att bryta ned i miljön. De används bland annat för att skydda mot värme, smuts och vatten. Pfas kan ge negativa effekter på immunförsvaret och misstänks påverka sköldkörteln, levern och fettomsättningen i kroppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!