Släcka på deltid kan bli dyrbart

Deltidsanställda brandmän kan få ersättning från a-kassa, men bara i 75 dagar. Vid räddningstjänsten i Norduppland befarar man nu att en stor del av personalen säger upp sig.

Mattias Eriksson är en av de deltidsbrandmän som drabbas av reglerna för a-kassan.

Mattias Eriksson är en av de deltidsbrandmän som drabbas av reglerna för a-kassan.

Foto: Erika Hagergård

Uppsala2009-02-20 07:01
Det är ödsligt och tyst och på brandstationen i Skärplinge, men brandbilen är på plats och tre personer med personsökare finns i närheten redo att rycka ut om larmet går.
Mattias Eriksson arbetar deltid som brandman både i Skärplinge och på Forsmarks kärnkraftverk. Än så länge kan han stämpla de dagar han inte jobbar, men alla bara i 75 dagar. Efter det tjänar han på att säga upp sig.

Tidigare arbetade Mattias Eriksson heltid som svetsare på Forsmarks kärnkraftsverk och dessutom deltid som brandman i Skärplinge. I september förlorade han jobbet som svetsare och sedan dess rycker han istället in som timvikarierande brandman även på kärnkraftverket.
- De flesta deltidsbrandmän har andra jobb också, så det kan vara svårt att få tag på folk som kan ställa upp dagtid. Sedan jag blev arbetslös kan jag hoppa in när det behövs, säger Mattias Eriksson.
Upp till 75 dagar kan Mattias Eriksson fylla ut sin lön med ersättning från a-kassan, 25 dagar har han redan förbrukat. Han har svårt att förstå varför han ska straffas för att han arbetar i stället för att leva på bidrag från a-kassan.
- Det är ett bra tillskott för mig som stämplar. Jag tycker att politikerna borde gilla det också, ibland jobbar jag ju 80-90 procent.

Hur kommer du att göra när de 75 dagarna är förbrukade?
- Det är ett intressant arbete och jag kommer att göra allt för att få stanna kvar. Men pengar måste man ju ha, så det finns risk att jag säger upp mig.

Björn Danielsson på räddningstjänsten i Norduppland är orolig för hur det här kommer att slå mot länets brandstationer:
- Det blir jättetufft. Många varslas ju till exempel i Tierp nu, det drabbar många av våra deltidsbrandmän. De flesta av våra anställda jobbar deltid, det är bara Östhammar och Tierp som har heltidsanställda brandmän.
Björn Danielssons kollega på räddningstjänsten i Norrtälje, Christer Berg, delar hans oro:
- I värsta fall kan hälften av våra brandmän försvinna, och det är glesbygdstationerna som drabbas hårdast.

Karolin Johansson är arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorins pressekreterare:
- A-kassan är en omställningsförsäkring som täcker upp tiden mellan två jobb. Den är inte till för att lösa kommunens prioriteringsproblem. De måste ordna heltidstjänster när det behövs. Vi har sett att många kommuner har ordnat heltidstjänster sedan vi införde reglerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om