Skyhöga guldpriser märks på Uppsalas pantbanker

Allt fler väljer att köpa, sälja och belåna sitt guld. Pantbankerna känner tydligt av trenden.

Mats Holmbäck visar upp en guldkedja som gått till auktion.

Mats Holmbäck visar upp en guldkedja som gått till auktion.

Foto: Oscar Lindström

Uppsala2022-06-16 12:00

– Folk letar i sina lådor efter guld. De som har gått och funderat på att sälja sina arv kommer till skott nu när de hör att priset är så högt, säger Cathrin Bräck, butikschef på Sefina pantbank.

Guldpriserna är just nu skyhöga. Förklaringen till detta ligger troligtvis i det spända världsläget, då allt fler söker sig till säkra investeringar i form av ädelmetaller. Den osäkra ekonomin med dess höga inflation lockar inte bara guldinvesterare. På stadens pantbanker har man märkt av att allt fler väljer att belåna eller sälja av sitt guld.

Priset på guld har ökat relativt stadigt sedan 2019. Sedan kriget i Ukraina bröt ut ökade dock värdet desto mer. På Sefina betalar man i dagsläget upp till 350 kr/g för 18 karats guld till säljaren. Och intresset är stort, både för att sälja och för att köpa guld. De senaste veckorna har besökstrycket varit högt inne på Sefina. Många förknippar kanske ärenden på pantbanker med ekonomiska bekymmer eller med kärlekshistorier som slutat upp med pantade vigselringar. Cathrin Bräcks bild av folks ärenden ser dock lite mer positiv ut.

– Det är sällan några sorgliga historier, det är mer personer som tänker: "Äh, jag gifte om mig för tio år sedan och mina gamla vigselringar behöver jag ju inte längre", säger Cathrin Bräck.

Inne på Pantbanken Uppsala har man märkt av ett högre antal låntagare. Enligt Mats Holmbäck, kontorschef på Pantbanken Uppsala, har antalet lån ökat med cirka 15 procent sedan förra året för Pantbanken som nationell kedja. 

– Folk har ju dåligt med sparade pengar i dag. Händer det då något mitt i månaden så är det lätt att gå till pantbanken och låna en slant för att laga bilen eller köpa ny tvättmaskin, säger Mats Holmbäck.

Mats Holmbäck menar att förklaringen till de ökade antalet lån kan handla om att levnadsomkostnaderna ökat tillsammans med höjda bränsle- och elpriser.

– Det har ju blivit dyrare för gemene man, säger Mats Holmbäck.

Av de guldföremål som kommer in brukar värdena landa mellan tre till femtusen kronor. De flesta som pantar här väljer att köpa tillbaka sina ägodelar, endast omkring 5 till 6 procent av de föremål som kommer in går vidare till auktion.

– Det kan ju också ha lite att göra med de höjda guldpriserna, folk vet att de har väldigt mycket värde i sitt guld så de vill inte släppa iväg det, säger Mats Holmbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!