Skydd mot resekonkurs

Ska du ut och resa i sommar? Glöm inte att undersöka om arrangörens resegarantier är tillräckliga stora för att ge dig ersättning ifall resan ställs in.

Uppsala2006-06-11 23:59
Sommarens drömsemester kan lätt förvandlas till en mardröm i fall reseföretaget går i konkurs eller ställer in sina resor. För att skydda den som köper bland annat paketresor finns det därför ett väl utbyggt ekonomiskt skyddsnät. Skulle resan inte bli av går det att få ersättning för de utgifter som researrangören skulle ha stått för. Enligt Jörgen Warstrand på Kammarkollegiet har antalet ansökningar om ersättning minskat kraftigt.
Hittills i år har det bara kommit in 40 stycken, vilket är betydligt mindre än för bara några år sedan.
- Den främsta anledningen är att det går bra för resebranschen just nu, vilket gör att färre företag drabbas av ekonomiska problem. Det har till exempel inte inträffat några konkurser med större företag inblandade den senaste tiden, säger han och tillägger att ungefär hälften av dem som ansökt om pengar fått avslag.
- Vi betalar bara ut ersättning till dem som drabbats av inställda resor när det gäller paketresor, paketliknande resor eller så kallad stolförsäljning. Resegarantin omfattar till exempel inte den som flyger reguljärt.

Kolla upp reseföretaget
Som en följd av att det blivit allt enklare att köpa biljetter via internet passar många på att försöka hitta riktigt billiga resor. Jörgen Warstrand menar att man som konsument bör kolla upp reseföretaget innan man ingår ett avtal. Det absolut viktigaste är att företaget ställt en resegaranti.
- På Kammarkollegiets sajt finns det information om vilka företag som gjort detta samt hur stor garantin är.
Även om bolagen är skyldiga att ställa en tillräckligt stor garanti för att skydda sina resenärer kan det bli fel ändå. Enligt Jörgen Warstrand har det hänt att en del bolag medvetet eller omedvetet lämnat felaktiga uppgifter om sin omsättning. Skulle bolaget gå i konkurs och många resenärer drabbas är det inte säkert att alla får full ersättning.
- Det är dock ovanligt att bolagen lämnar felaktiga uppgifter, säger Jörgen Warstrand som menar att det är desto vanligare att resenärer tror att de köpt en paketresa fast de inte gjort det.
En paketresa är egentligen samma sak som den gamla vanliga hederliga charterresan. Resenären köper ett färdigt paket med transport och boende till ett fast pris som betalas före avresan.
En paketliknande resa innebär separat boende och transport som köps samtidigt av samma företag. Genom att lägga till en hotellnatt på flygresan eller boka både hotell och flyg hos samma företag så kan man ha rätt till resegarantipengar i fall resan skulle ställas in. Men det är viktigt att bokningen av flyg och boende sker vid ett och samma tillfälle. Som paketliknande resa räknas även olika typer av utbildningsvistelser i kombination med transport, som till exempel ett skolår på amerikanskt college.

Flygstolar
Resegarantinämnden har dock inte prövat några ärenden som rör paketliknande resor.
Resegarantilagen omfattar även flygstolar med charterflyg, men däremot inte vanliga reguljärbiljetter. Den som arrangerar transporten ska vara arrangör av paketresor och transporten ska ske tillsammans med andra paketresor. Hit hör även transporter med buss, båt eller andra transportmedel.
Många som försökt boka sin resa på internet upptäcker att de under bokningen länkas vidare till en annan hemsida. Strikt juridiskt kan detta innebära att resan inte anses som en paketresa och därmed inte omfattas av resegarantilagen.
Därför gäller det att vara noggrann vid bokningen och verkligen se till att det är en paketresa eller paketliknande resa som avtalet avser. Skriv gärna ut alla sidorna, från resesajtens erbjudande till de mer detaljerade bokningssidorna. Om alla papper finns kvar som visar hur bokningen gick till är det enklare att få rätt vid en eventuell tvist.
Ett tips är att välja större etablerade aktörer som haft reseverksamhet under lång tid, även om deras priser ofta är högre än branschens uppstickare som erbjuder mycket billiga resor under vissa perioder.
Ett annat tips är att ha is i magen. Ju närmare avresan bokningen sker, desto mindre är risken att bolaget råkar ut för något som gör att resan måste ställas in. Men samtidigt innebär det att de mest attraktiva resorna kan vara slutsålda.

Så får du ersättning



Har resan blivit inställd? Då kan du få ersättning. Men då gäller det att resan omfattas av resegarantin.
Om en garantipliktig resa blir inställd eller avbruten kan resenärerna skicka in sin ansökan till Resegarantinämnden som beslutar om ersättningen. Det går att få ersättning för de tjänster som arrangören utlovat men inte utfört. Om resan blir inställd kan resenärer få tillbaka det belopp som betalats in till arrangören.

Om en resa på 14 dagar som kostat 6 000 kronor blir avbruten efter elva dagar får resenären ersättning för tre dagars utebliven resa, det vill säga 1 286 kronor. I vissa fall kan det även bli ersättning för vissa av de merkostnader som en inställd eller avbruten resa medfört. Hit hör till exempel biljetter för hemtransport men inte för förlorad arbetsinkomst, reseförsäkring eller tilläggstjänster i form av till exempel utflykter som inte köpts av researrangören.

Inte heller går det att få ersättning i fall man själv avbokar resan eller för presentkort som inte utnyttjats för att boka en speciell resa.
Ansökningsblanketten om ersättning ur resegarantin finns på Kammarkollegiets hemsida. Denna ska fyllas i och skickas till Resegarantinämnden senast tre månader från det att resan avbrutits eller ställts in. Det är viktigt att bifoga alla resehandlingar i original samt kvitton på att resan är betald till ansökan.

Den som köpt en paketresa direkt av en utländsk arrangör omfattas troligen inte av den svenska resegarantin. Det finns dock liknande konsumentskydd för paketresor i de flesta länder inom EU och EES-området.

Har resebolaget en resegaranti?
På Kammarkollegiets sajt www.kammarkollegiet.se finns uppgifter om vilka företag som ställt resegaranti.

Källa: Kammarkollegiet




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om