Skutteungebagarn flyttar till nybyggt storbageri

Sedan starten 1925 har företaget funnits i Skuttunge by två mil norr om Uppsala. Men i vår flyttar Skuttungebagarn till stan och ett nybyggt storbageri, en investering på 20 miljoner kronor. Skuttungebagarn blir därmed ett av landets större bagerier.

Uppsala2005-12-10 00:00
— Bageriet sväller ut med fler kunder i landet och högre miljökrav. Modernare lokaler behövs, därför satsar vi på ett nybygge i Librobäck i Uppsala, säger Åke Branzell, delägare i Skuttungebagarn.
Det var bönder på orten som 1925 startade Skuttungebagarn, mest för att få avkastning på odlade sädesprodukter.
Under lång tid var bageriets inriktning bakning av hårt bröd. Numera bakar Skuttungebagarn det mesta som finns i handelns bröddiskar - utom just hårt bröd!
Bageriet köptes av den nuvarande ägaren Åke Branzell för 15 år sedan. För tio år sedan blev italienaren Marizio Battaglia delägare. Sedan dess har verksamheten vuxit till 80 fast anställda och 20 i extrapersonalen.

Hemmamarknaden viktigast
- Vi levererar dagligen bröd och konditorivaror över hela Mellansverige, från Funäsdalen och Härnösand i norr ned till Norrköping och mot norska gränsen, säger Åke Branzell.
— Vår viktigaste marknad är dock hemmamarknaden med Uppsala i centrum. Det är därför vi satsar på ett nybygge här, poängterar han.
På bageriet i Skuttunge arbetar huvudstyrkan med konditorer, bagare, kontors- och packpersonal och chaufförer. Företaget har dessutom filialer i Günterska, Forsa, på B&W, Gränby och Maxi. Skuttungebagarns huvudkontor finns i Sundsvall.
Många storbagerier har tidigare lagts ned i Uppsala på grund av sammanslagningar till större bagerienheter i landet. För knappt tio år sedan slog till exempel Juvelbageriet igen i Uppsala och senast var det Skogaholms tur som numera bara har en omlastningscentral kvar i Uppsala.

Hård konkurrens
Bagerinäringen i landet har en fortsatt tuff vardag med stor konkurrens från många storbagerier.
För att möta konkurrensen var det ohållbart för Skuttungebagarn att vara kvar i den åldersstigna och trånga byggnaden i Skuttunge. Företaget nu nya lokaler på en tomt i Librobäck i nordvästra Uppsala. Kostnaden blir 20 miljoner kronor. I dag, lördag, tas det första spadtaget.
Hos nya Skuttungebagarn i Librobäck kommer den första limpan att preliminärt bakas om knappt ett år, hösten 2006. Ett 15-tal personer kommer att nyanställas.
Den gamla bageribyggnaden i Skuttunge ska säljas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om