"Skulle vi avstå så vinner ju terroristerna"

Terrordådet på Drottninggatan i Stockholm påverkar också i Uppsala. Vissa har blivit mer vaksamma. Andra undviker folksamlingar. Tankar på terror kan dyka upp i kön till flyget på Arlanda.

Gunilla och Mikael Johansson från Töreboda i Västergötland har ögonen med sig när de besöker större städer.

Gunilla och Mikael Johansson från Töreboda i Västergötland har ögonen med sig när de besöker större städer.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala2018-04-07 16:26

Det är ett år sedan terroristen Rakhmat Akilov körde med en lastbil uppför Drottninggatan i Stockholm för att döda, skada och sprida skräck. Dådet har fått effekter långt utanför Stockholm. Uppsalabon Eva Öst, som tar en vårpromenad med barnbarnet Gustav, ett år, har blivit mer medveten om risken för att råka ut för ett terrordåd.

– Jag går inte omkring och är rädd. Men när jag kommer till stora folksamlingar eller till Arlanda och det är mycket folk så kan jag tänka att om det hände här så skulle effekten bli förödande, säger hon.

En kvinna som vill vara anonym säger att hon undviker stora evenemang, speciellt utomlands. Firar man något stort på stan så går hon aldrig in och ställer sig i folksamlingen.

Gunilla och Mikael Johansson från Töreboda i Västergötland som är på besökt i stan har blivit mer observanta.

– När man kommer till större städer som Uppsala och Stockholm så har man ögonen med sig. I lilla Töreboda är risken för ett terrordåd litet. Här känns det som att det mycket väl skulle kunna hända, säger Mikael.

Hur ofta tänker ni på det här?

– Jag har inte tänkt på det i dag. Men man känner ju en rädsla. Med så mycket olika människor vet man inte vilka motiv som finns för en terrorhandling. Men det hindrar oss inte från att göra det vi vill eller åka till större städer. Skulle vi avstå från det så vinner ju terroristerna, säger Gunilla Johansson.

Psykologen Thomas Palm från Uppsala är ute för att köpa lördagsgodis med dottern Edda, fyra år. Han har tagit hand om flera av offren från terrordådet på Drottninggatan.

– Jag har kommit väldigt nära deras upplevelser. För mig har offrens berättelser inneburit att jag kunnat bearbeta min egen oro. Så jag är inte rädd, säger han.

Thomas Palm tror dock att många går omkring med en rädsla. Den kan ta sig uttryck i oro för att det plötsligt ska dyka upp en bil när det är mörk, eller när det är mycket folk, som på Drottninggatan.

– Blir man rädd så tycker jag att man ska försöka resonera med sina rädslor, möta dem och vara lite rationell. Risken för att råka ut för ett terrordåd är trots allt mycket liten, och känslorna är inte farliga, säger han.

Flera personer som UNT träffar tänker sällan eller aldrig på dådet och känner ingen rädsla för att det skulle kunna drabba dem.

Studenten Olivia Bengtsson från Göteborg har inte påverkats alls.

Det har inte heller Ingrid och Yngve Karlsson från Uppsala, trots att de var på teater i Stockholm dagen efter att dådet skett.

– Då var det väldigt påtagligt. Människor var tysta. Det var en konstig stämning i stan som jag aldrig upplevt förr. Vi pratade om dådet i går eftersom det är ett år sedan, och vi förstår att det kan hända. Men vi är inte rädda. Vi vill inte ta in de känslorna, säger Ingrid Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!