Mannen, som är i 45-årsåldern, greps i slutet av maj i Uppsala i samband med att lastbilen han körde kontrollerades av en polispatrull. Det visade sig att fordonet hade obetalda parkeringsböter på totalt 12 000 kronor och i lastutrymmet påträffades bland annat tre cyklar med uppbrutna lås, en vinkelslip, avklippta låsbyglar och bultsaxar.
Vid tillfället hade mannen också 18 000 kronor i 500-kronorssedlar på sig.
Polisen gjorde en husrannsakan i mannens bostad, samt i två garage som han hyrde, och påträffade ytterligare 38 cyklar, 248 cykelnycklar och utrustning för att skriva ut kvitton. 36 av dessa cyklar var anmälda stulna och tingsrätten konstaterar att de beslagtagna cyklarna stulits under en femårsperiod. Under utredningen framkom att många ramnummer hade ändrats.
På sängen i mannens sovrum påträffades dessutom 50 900 kronor i kontanter.
Nu döms mannen för grovt häleri, mot sitt nekande. Tingsrätten tror inte på hans förklaring: att han som hobby köpt cyklar av privatpersoner för att rusta och sälja vidare. Han säger själv att han inte visste att cyklarna var stulna.
Enligt åklagaren har mannen i stället hanterat cyklarna som ett led i en "verksamhet som bedrivits i större omfattning" vilket även är rättens uppfattning.
Domstolen tror inte heller att kontanterna som påträffats, närmare 70 000 kronor, är ekonomiskt stöd från mannens familj. De finner det i stället sannolikt att de kommer från försäljning av cyklar. Det innebär också att mannen inte får tillbaka pengarna.
Mannen döms även för urkundsförfalskning, vilket han erkänt. Han har förklarat att han inte visste att det var olagligt att tillverka de kvitton han lämnade över till sina köpare.
Under utredningen misstänktes att mannen själv stulit cyklar men bevisen bedömdes vara för svaga för att väcka åtal för stöld.
Han döms villkorligt på grund av det låga straffvärdet (tio månader) och för att tingsrätten inte har någon specifik anledning att tro att mannen kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet.