Man åtalas efter utpressningshärva – hotade med att spränga

Vid flera tillfällen har en man boende i Uppsala kommun fått besök av personer som krävt honom på stora summor pengar och hotat med att han annars skulle få sitt hus sprängt. Nu åtalas en man misstänkt för grov utpressning.

Mannens övervakningskamera fångar här ett besök från två utpressare i slutet av maj. Drygt en vecka senare, mitt i natten, greps mannen i svarta byxor i en bil utanför hemmet.

Mannens övervakningskamera fångar här ett besök från två utpressare i slutet av maj. Drygt en vecka senare, mitt i natten, greps mannen i svarta byxor i en bil utanför hemmet.

Foto: Polisen

Uppsala2024-07-09 14:40

En natt i juni knackar det på dörren i en ort utanför Uppsala där det tilltänkta offret bor med sin familj. I övervakningskamerorna ser han hur personerna som under det senaste halvåret försökt pressat honom på stora summor pengar är tillbaka. De ropar saker i stil med att de ska "ta med" och "hämta" honom.

Mannen ringer polisen. När patrullen kommer fram träffar de på tre män i en Audi som står parkerad vid adressen. Männen stämmer in på signalementen och ingen av dem kan förklara vad de gör på platsen. Polisen misstänker att de är där för att genomföra ett människorov och de grips.

En av männen, som är i 30-årsåldern, åtalas nu för försök till grov utpressning. Åklagaren menar att brottet ska bedömas som grovt då gärningsmännen varit i numerärt överläge, visat upp ett pistolliknande föremål, samt anspelat på våldskapital.

Utpressningen ska grunda sig i ett misslyckat företag som den utsatte mannen jobbat för. Enligt honom själv ska det dock inte ha varit på en ledande position. En annan av företagets anställda ska ha känt sig lurad på över en miljon kronor av företaget och då företagets ägare gått under jorden har utpressarna i stället vänt sig till offret för att få tillbaka pengarna.

Den åtalade mannen ska ha besökt mannen för att pressa honom på pengar förut. Bara en vecka innan polisens gripande har övervakningskamerorna framför dörren fångat ett besök från den åtalade och ytterligare två män.

undefined
Den åtalade mannen nekar till brott och menar att han bara varit på platsen som sällskap. Han åtalas för försök till grov utpressning, alternativt försök till grovt olaga tvång eller grovt olaga hot.

I videomaterialet hörs den utsatte mannen, iklädd endast underkläder, förklara att han inte längre har kontakt med företagets ägare och att han inte har något med skulden att göra. Utpressarna menar att de bara är där för att göra sitt jobb och att dåliga saker kommer hända om han inte ordnar fram pengarna eller får tag på ägarna.

"Om du inte ringer i morgon då alltså jag säger bara såhär då skiter du i din familj på riktigt", säger en av dem på filmen.

De fortsätter att på olika sätt hota honom och säger bland annat att hans hus ska sprängas.

"Du bor i ett fucking radhus, du har värsta oturen. I fucking Sverige ni bygger med trä mannen och fucking papper mannen fattar du. Hela skiten kommer flyga in".

Mannen som åtalas för utpressningen nekar till brott och menar att han bara var där som sällskap. Den man som han menar ska ha varit drivande i samtalet är däremot anhållen i sin frånvaro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!