Undersökningen omfattade stationer hos Statoil och OKQ8. Hur kan någon tro att den praxis som dessa företag tillämpar egentligen skulle vara en annan och att Studio Ett bara råkat ut för tillfälliga olycksfall i arbetet på station efter station?
Det brukar vara ganska gott om interna regler och föreskrifter i större företag i alla branscher. Det finns jämställdhetsplaner, riktlinjer för personalvård, föreskrifter för bemötande av kunder och mycket annat. Det skulle vara närmast sensationellt om det inte fanns interna dokument hos bensinbolagen som uppmanar till restriktivt eller avvisande bemötande av personer som av någon anledning inger misstro.
Och så långt är egentligen allt gott och väl. Man ska förstås inte hyra ut till personer som uppträder egendomligt eller som kan misstänkas för att i stället stjäla bilen eller använda den till någon ljusskygg aktivitet. Så långt sådana saker låter sig bedömas vid disken så måste det vara upp till personalen själv att fatta beslut eller göra någon typ av kontroll.
Man kan anta att det står något av just den innebörden i bensinbolagens interna riktlinjer. Säkert står det inte att man ska undvika att hyra ut till just romer. Man vill säkert inte peka ut någon. Problemet är att så påfallande många anställda tolkar riktlinjerna så att just romer generellt ska stå på listan över personer som man inte ska hyra ut till.
Det finns romer som är kriminella. Kanske är romer som grupp också överrepresenterade i brottsregistret. Är det ett argument för att generellt avvisa också romer som inte är kriminella?
Några svarar kanske ja på den frågan, och intalar sig att de följer en legitim statistisk försiktighetsprincip. Men resonerar man så försätter man sig i själva verket i en omöjlig situation.
Det är, som Erik Helmersson redan påpekat på Dagens Nyheters ledarsida, väl känt att den grupp som mest påtagligt är överrepresenterad i brottsregistret är en helt annan, nämligen män. Män begår våldsbrott oftare än kvinnor. Män kör oftare oförsiktigt och blir oftare en trafikfara – en omständighet som inte kan vara helt ointressant för den som hyr ut bilar i syfte att tjäna pengar.
Riskerna med att hyra ut till manliga kunder måste alltså vara avsevärda. Ändå lär inga reportrar någonsin kunna belägga att män särbehandlas när de kommer in på en bensinstation och vill hyra en lättare skåpbil. Och det skulle verkligen vara ett svårartat övergrepp att behandla varje medlem av denna stora grupp som en riskfaktor. Många skulle säkert och med all rätt påminna om Saudiarabien där en annan lika stor grupp, nämligen kvinnor, inte tillåts köra bil över huvud taget. För att inte tala om vilka ekonomiska avbränningar det skulle bli för bensinbolagen om halva befolkningen uteslöts som kunder.
Man kan peka ut andra grupper som särskilt brottsbenägna. Erik Helmersson relaterar en twitterdiskussion där olika personer pekat ut Sverigedemokrater, andra partiers anhängare och journalister. Sant eller falskt, men ingen bensinstation skulle vägra personer med ett visst yrke eller vissa åsikter att få hyra bil. Jag skulle säkert få hyra trots att jag tillhör minst en och kanske flera riksgrupper. På vilken grund?
Det finns inga undanflykter. Grova fördomar mot romer är i hög grad levande i Sverige. Det blir inget slut på detta förrän politiker, rättsväsende, arbetsgivare och andra begriper vad saken gäller och engagerar sig på allvar.