När Uppsalabon Marie Strömberg skulle budrösta åt sin mamma i förtidsröstningslokalen på Fyrishov på måndagen så uppmärksammade hon ett flertal avvikande händelser. Först upplevde hon att ingen av röstmottagarna verkade veta hur en budröstning går till.
– Den första personen jag pratade med sa att hon inte visste. Sedan pratade jag med två till där en av dem verkade ha lite koll, men det slutade ändå med att jag i princip fick visa dem hur det fungerade, säger hon.
Marie, som själv jobbat som röstmottagare, menar att det inte kändes säkert att rösta.
– Jag vet ju att man måste gå igenom en utbildning och klara ett test innan man får börja jobba.
Men det var inte bara den händelsen som Marie reagerade på. Hon noterade även att man hade tillåtit två personer att gå bakom skärmen för att välja valsedlar tillsammans, trots annonsering om att endast en person får gå åt gången.
– Då svarade en av röstmottagarna att hon kände personerna och att det därför var okej.
Marie menar även att det inte finns information om röstningsproceduren på andra språk än på svenska.
– Det känns inte inkluderande för alla. I det stora hela så känns det inte alls säkert eller tryggt att det ska gå till på det här viset.
Sofie Blomgren vid valkansliet menar att det är trist att Marie upplevde röstningen som oprofessionell.
– Röstmottagarna har gått en utbildning och har manualer och handledningar för alla moment i röstningen. Om de är osäkra har de möjlighet att ringa oss i valkansliet och få vägledning. Jag kan inte kommentera enskilda händelser men självklart ska väljaren känna sig trygg med att hens röst tas om hand på ett korrekt sätt.
Hon menar också att om en väljare behöver hjälp med röstningen så får de be om hjälp, och då ha sällskap bakom både valsedelstället och valskärmen.
– Om en väljare själv vill ha med en vän så kommer vi inte kunna stoppa det. Det är upp till väljaren att bestämma då det är dennes valhemlighet som ska skyddas.
Marie förklarar att det finns en QR-kod i alla röstningslokaler till Valmyndighetens information på olika språk.
– Vi har inte översatt all information till engelska i vallokalen, men kan förstås skicka ut informationsmaterial på engelska om röstmottagarna bedömer att det behövs. Röstmottagarna har också fått skyltar där det står vilka språk de pratar förutom svenska.