Skuldsatta tvingas teckna bostadssociala kontrakt

Omkring 8 000 Uppsalabor har skulder hos kronofogden och får inte teckna hyresavtal med Uppsalahem. En del av dem hänvisas då till bostadssociala kontrakt. Kommunen befarar att antalet bostadssociala kontrakt kommer att öka med tio procent i år och orsaken påstås vara en tuffare hållning hos Uppsalahem.

Uppsala2007-03-03 00:01
Skulder, små inkomster och störande beteende kan medföra att bostadssökande portas hos kommunägda Uppsalahem.
Även andra hyresvärdar har liknande regler; skötsamhet och ordnad ekonomi är ett måste.
Den som inte släpps in på hyresmarknaden och inte heller har råd att köpa sig en bostad kan hamna i en besvärlig situation. En sista utväg kan vara att vända sig till socialtjänsten och ansöka om ett bostadssocialt kontrakt. Det innebär att ett hyreskontrakt upprättas mellan kommunen och en fastighetsägare, exempelvis Uppsalahem. Sedan hyr personen i fråga i andra hand av kommunen.

Uppsala kommun har som mål att minska antalet bostadssociala kontrakt med tio procent per år. Men kommunens boendeenhet tror att de i stället kommer att öka med tio procent.
- Under åren har Uppsalahem intagit en alltmer restriktiv hållning när det gäller vilka som godkänns som hyresgäster, hävdar Bo Lundberg, chef för boendeenheten som hanterar de bostadssociala kontrakten.
- Det kan räcka med skulder på några tusen kronor för att Uppsalahem ska säga nej till bostadssökande.
Uppsalahems vd Åsa Hedenberg säger att det inte ligger något i påståendet om en mer restriktiv hållning.
- Reglerna har inte skärpts och vi har inte ändrat vår praxis.
930 hushåll i Uppsala har bostadssociala kontrakt. Det är en ökning med sex procent på ett år.

Det ska till speciella skäl för att få ett bostadssocialt kontrakt, exempelvis att det rör sig om barnfamiljer, flyktingar som saknar släktingar att bo hos etc.
Många som nobbats av Uppsalahem vänder sig till socialtjänsten för hjälp med bostad.
- Ett tiotal personer i veckan hör av sig till oss på grund av att de inte får teckna förstahandskontakt för hyresbostäder. En stor del av dem gäller personer som sökt bostad hos Uppsalahem.
Det uppger Karin Mansikka, chef för mottagningsenheten som handhar samtliga nytillkomna ärenden inom Uppsalas socialtjänst. Enligt handläggarna på enheten är den här typen av ärenden ökande.
- Jag vill få i gång en politisk dialog i frågan. Uppsalahem får en ny styrelse nu i mars och det går säkert att hitta en lösning, säger Mohamad Hassan (fp), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Hans motiv för att minska antalet bostadssociala kontrakt är att det är dåligt för självkänslan att vara beroende av ett andrahandskontrakt med kommunen.
- Dessutom vill vi få in personer med stora sociala behov på de bostadssociala kontrakten, de är inte tänkta för personer som bara har mindre skulder.


Fakta
Förutom bostadssocialt kontrakt kan kommunen ställa upp med borgen om en person har svårt att betala hyran.
Det innebär att en person tecknar ett förstahandskontrakt med hyresvärden men att kommunen garanterar att hyran betalas om inte hyresgästen gör det. 310 personer har borgensavtal, en ökning med åtta procent på ett år.
Under 2006 tecknades 245 nya bostadssociala kontrakt. Bostadsenheten fick det året 29 lägenheter från Uppsalahem att fördela för sådana kontrakt.
Resten av dem som beviljades bostadssociala kontrakt fick i de flesta fall flytta in i bostadsrätter som kommunen köpt för bostadssociala ändamål.
UPPSALAHEMS REGLER
Kriterier för att godkännas som hyresgäst:

1. Egen inkomst minst sex månader framåt, t ex från arbete, a-kassa, studielån eller pension.

2. Goda referenser från nuvarande och tidigare boende.

3. Inga betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om