Skuldsatt - tragedi som drabbar barnen
De är många och de är glömda. Hundratusentals svenskar lever i hårt skuldsatta hem.- Vi kan ge dem råd och stöd men det krävs förändringar i samhället för förbättra situationen, säger Ulrika Ring.
Foto: Linn Kierkegaard
- Det finns garanterat någon på din arbetsplats. Någon som lönekontoret varje månad drar lön från, pengar som går direkt till skulderna.
Det kallas löneinförsel och innebär i det närmaste en omyndigförklaring. Alla inkomster går till fordringsägarna, kvar blir det så kallade normalbeloppet, som är något högre än socialbidragsnormen och ska räcka till mat, hyra och de nödvändigaste utgifterna.
Fastighetskrisen
Eftersom över 100 000 personer har löneinförsel inser man snabbt att på en arbetsplats med uppåt 100 anställda finns där säkert någon.
Vilka personer är det då det handlar om? Jo, bland dem som i dag lever med löneinförsel och finns med i Insolvens, finns en helt dominerande grupp, offren från 1990-talets fastighetskris.
- Det handlar om familjer som på grund av skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom tvingades sälja huset i fel läge. Sedan sitter de kvar med stora delar av lånen och kan inte betala, säger Ulrika Ring.
Existensminimum
I föreningen kommer hon i kontakt med människor som levt på existensminimum i tio, femton eller till och med tjugo år. Med tiden syns och hörs man allt mindre.
- Trots att vem som helst kan råka ut för det här finns ändå känslan av att det är man själv som gjort fel. Det blir till en spiral som är svår att bryta.
Konsekvenserna av utanförskapet är många. Hopplösheten och isoleringen tilltar med åren, många utvecklar en fobi mot brev och telefon, allt som kan innebära kontakt med myndigheter.
- Till slut knäcks man, blir långtidssjukskriven och förtidspensionär. Skulderna knäcker en, men också det dåliga samvetet, och ångesten, över barnen som växer upp och aldrig får något extra över huvud taget. Ingen vet hur många barn som lever i hårt skuldsatta hem, det har aldrig undersökts.
- Sammantaget är den en slags logisk galenskap som pågår i samhället, utan några vinnare. Och det kostar samhället enorma summor.
Flera lösningar
Lösningarna som måste till är flera, enligt Ulrika Ring. Skuldsanering är en väg. Att beviljas skuldsanering innebär också en sorts omyndigförklaring, men fördelen är att den begränsas till fem år, sedan är man skuldfri.
- Fler måste få tillgång till det, men det behövs också fler verktyg. Det måste finnas möjlighet att göra privata ackordsuppgörelser med fordringsägarna. En tanke är en kreditgarantifond som kan gå i borgen för skuldsatta. Finansieringen är ett problem, men som det är nu kostar det samhället ännu mer, säger Ulrika Ring.
Föreningen Insolvens ser hon främst två roller för: dels ska man vara en lobby- och påtryckningsorganisation för förändringar, dels ska man försöka bryta isoleringen, få medlemmarna att känna gemenskap.
- Jag ser det som att många sitter där ute, som små öar i samhället. Vi vill försöka att spinna trådar och knyta dem samman.
Hopp och oro
För framtiden finns hopp, men också mörka moln. Nästa grupp som är på väg att sätta bo kommer att göra det med skulder i bagaget.
- Nästan vartannat föreläggande hos kronofogden går till ungdomar under 25 år. Mycket av reklamen och konsumtionstrenderna riktar sig till ungdomar som kan låna 100 000-tals kronor direkt via sms. Det är en farlig utveckling.
Skuldsatta kan bli hårt skuldsatta om till exempel huspriserna faller igen, ingen orimlig utveckling.
- Vi har fortfarande chansen att inte upprepa samma misstag som förra gången. Men det är bråttom, säger Ulrika Ring.
Fotnot: Insolvens: Någons oförmåga att betala skulder. (Nationalencyklopedin)
PERSONFAKTA
Namn: Ulrika Ring.
Ålder: 41 år.
Bor: I Norrtälje.
Aktuell: Vice ordförande i Insolvens, riksorganisationen för överskuldsatta, ordförande i Stockholmsavdelningen. Engagerade sig i föreningen då en anhörig drabbades av stora skulder och alla dess följder.
FAKTA
Ett skuldsatt folk
117 000 personer i Sverige lever med löneinförsel. Siffran inkluderar inte antalet överskuldsatta utan utmätningsbar inkomst. Löneinförsel innebär att kronofogden lägger beslag på alla inkomster utom ett så kallat normalbelopp som ska täcka de mest nödvändiga utgifterna.
560 000 personer ligger i Kronofogdemyndighetens register med betalningsanmärkningar.
De fyra vanligaste anledningarna till ekonomiskt obestånd är sjukdom, arbetslöshet, konkurs och skilsmässa.
Väntetiden för skuldsanering i de kommuner som erbjuder sina invånare sådan tjänst varierar mellan ett och tre år.
3 000 personer godkänns för skuldsanering varje år.
Källa: Insolvens
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!