Skuldbelägg inte för vikten

Att barn väger för mycket blir allt vanligare, men se upp som förälder så att du inte gör det värre genom att skuldbelägga. Försök i stället att ge barnen hälsosamma vanor, var kärleksfull och uppmuntrande - och sök hjälp tidigt om det inte blir bättre.

Att ett barn är knubbigt behöver inte betyda att han eller hon riskerar bli överviktig som vuxen.

Att ett barn är knubbigt behöver inte betyda att han eller hon riskerar bli överviktig som vuxen.

Foto:

Uppsala2015-10-11 08:00

Han är lite knubbig, eller hur? Sitter hon inte alldeles för mycket framför datorn? Äsch, det är väl bara småbarnshullet som fortfarande är kvar... Det kan vara svårt att veta om ens barn väger för mycket. Att ha några kilo extra behöver inte vara något problem. Man kan ligga över barnavårdscentralens eller skolans kurva utan att det betyder att man är ohälsosam eller kommer att bli överviktig i framtiden.

– I stället för att titta på var pricken på kurvan är just nu gäller det att se vart barnet är på väg. Om utvecklingen är jämn är det oftast okej, säger Annika Janson, barnläkare vid Rikscentrum Barnobesitas på Karolinska Sjukhuset.

Men det är bra att vara uppmärksam på övervikt redan tidigt i barnets liv. Det är mycket lättare att styra en fyra- eller femåring i en bättre riktning än ett äldre barn. Det bästa man kan göra som förälder är att diskutera med personalen på barnavårdscentralen eller skolhälsan om hur orolig man ska vara - och få råd.

– Övervikt är ingen diagnos, hos barn är det snarare en liten varningssignal om att det kan finnas en risk för fetma i framtiden. Överviktiga sex-sjuåringar är oftast starka, härliga ungar som rör på sig mycket. Då handlar det bara om att hålla emot lite på vikten medan man växer på längden, säger Annika Janson.

När barnet har blivit lite äldre kan det finnas större anledning att uppmärksamma problemet. Det finns många tunga barn i Sverige, runt var femte tioåring har antingen övervikt eller barnfetma, och ju äldre man blir desto lättare är det att hamna i en ond spiral.

– Överviktiga barn har svårare att röra på sig. Man känner sig tung, har kanske ont i knän och leder och då blir man mer stilla och fastnar. Då växer inte övervikten bort utan risken är stor att den blir kvar och förvärras.

För att få bukt med övervikten handlar det oftast om att ändra vanor. När barnet ännu är litet kan föräldrarna skapa nya rutiner utan att blanda in honom eller henne så mycket. På samma sätt som man drar andra gränser gör man det även kring livsstilen. Det kan handla om att servera mer grönsaker, att alltid cykla till skolan eller att bara dricka läsk på helgerna. Den typen av styrning kan räcka långt, menar Annika Janson.

– Större barn som har fått rörelsefrihet och är hemma hos kompisar eller på aktiviteter måste man göra överenskommelser med. Men de är också mer redo att vara delaktiga i en diskussion kring hälsa.

Det man däremot inte ska göra är att berätta för barnen att de är tjocka eller äter för mycket. Skuld och skam är ofta alldeles för närvarande och kan skapa stora problem i framtiden.

– Vissa har lättare för att lägga på sig och då får man vara mer försiktig. Men eftersom ärftligheten spelar stor roll har många föräldrar samma kamp bakom sig och känner man själv skam kan det bli svårare att inte skuldbelägga barnen, säger Annika Janson.

Försök att hela tiden vara kärleksfull och varm. I|stället för att komma med nedsättande kommentarer om barnets kropp, uppmuntra och kommentera det som är bra - hur stark din dotter är eller hur bra hon cyklar.

Om barnet känner sig tjock och är ledsen, eller har blivit retad för sin storlek i skolan, då tycker Annika Janson att man tidigt ska ta hjälp utifrån. Prata om att det är kämpigt att inte känna sig som andra, men att ni kan jobba med det här tillsammans.

– Överge dem inte med sina känslor utan ta dem i handen och led dem. Hjälp ditt barn framåt och hitta vägar till hur ni kan göra situationen bättre.

Sju tips för en ny livsstil om barnet har övervikt:

Se upp med söta drycker. Hos barn handlar det mycket mer om att minska sockret än att kontrollera fett och kolhydrater. Drick vatten eller lättmjölk till maten.

Rör på er sammanlagt minst en timme om dagen. Man ska bli lite andfådd, känna sig varm och få ökad puls.

Sitt inte för länge framför en skärm, två timmar om dagen är max. Gör pauser då och då.

Ät frukost, lunch och middag. Att äta regelbundet minskar sötsug, gör att man äter mindre portioner och ger bra och varierad näring.

Ät mindre godis, snacks, glass och fikabröd. Skilj på vardag och helg och ät bara de här energitäta livsmedlen den dagen i veckan som ni har bestämt.

Sov tillräckligt. Barn mellan sex och tolv år behöver runt tio timmars sömn.

Acceptera inte kränkande behandling. Ett barn som slipper lägga energi på mobbare orkar tänka mer på sin hälsa.

Källor: Rikscentrum Barnobesitas, Karolinska universitetssjukhuset

Här finns hjälp

BVC och skolhälsovården har en viktig uppgift i att uppmärksamma föräldrar på övervikt. Om man inte får bukt med de extra kilona genom livsstilsförändringar, och när barnet växer på längden, brukar man bli vidareslussad till en barnläkarmottagning. Barnet kan få samtalsstöd och hjälp på andra sätt. Gravt överviktiga barn får stöd från team av läkare, dietister och psykologer via bland annat Rikscentrum Barnobesitas. Föräldrar kan få stöd via föräldranätverk som till exempel Sundare barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om