Skrotbranschen rasar mot ryktesspridning

Företrädare för skrotindustrin reagerar mot mediauppgifter om att kriminella gäng tar över skrotbranschen i bland annat Uppsala. Påståendet stämmer inte, säger en branschföreträdare.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-02-09 06:00

Det började med ett inslag i Sveriges radios ekosändning i mitten av januari: en Uppsalapolis kommenterade ökningen av kriminella gäng som tar över skrotfirmor. Nyheten fick snabbt spridning och det påstods att kriminella gäng kontrollerar skrotbranschen i Uppsala. Robert Alm, vd för Skrotcentralen i Uppsala, reagerar starkt på ryktesspridningen som han tycker svärtar ner den seriösa delen av branschen.

– Det är inte roligt när det skrivs så rakt av om hela branschen. Man träffar på folk som börjar undrar vad vi är för "skumma typer". Jag är fullt medveten om att det finns många tveksamma personer som håller på med skrot, men vi är många som är seriösa.

Leif Wennerholm, vd för Metallåtervinning i Boländerna, tolkade uppgifterna i media som att det gällde Uppsala.

– Jag satte kaffet i halsen när jag såg morgonnyheterna. Det var ju en Uppsalapolis som uttalade sig. Det ringde folk hit och frågade om det. Jag har aldrig hört något om det här i Uppsala. Däremot har det funnits ligor som stjäl. Vi hade ett stort inbrott här för några år sedan.

Även från de två stora branschorganisationerna Återvinningsindustrierna och Svenska järn- och metallskrothandlareföreningen har man reagerat med bestörtning på påståendet att branschen är på väg att tas över av kriminella.

– Det kan inte bli mer fel. Det som polisen syftar på är firmor som inte är en del av branschen. Det finns företag med stor kontanthandel och som enbart är inriktade mot privatpersoner. Det är där misstänkt stöldgods troligen omsätts, säger Felix Lindberg som är ledamot i de två branschorganisationerna.

Han uppskattar att 95 procent av all skrotvolym i landet går till den branschanslutna skrotindustrin.

– Vi är så trötta på att utmålas som en ruffelbransch. Skrotbranschen är en industripartner och köper det mesta av sitt material från företag. Handeln med privatpersoner är ytterst begränsad då privatpersoner inte kan inneha några stora mängder skrot.

Leif Wennerholm på Metallåtervinning delar den bedömning som statliga utredare kommit fram till; att det behövs ett förbud mot kontanthantering för alla näringsidkare som hanterar skrot. De branschanslutna tillämpar redan ett sådant förbud.

Trafikpolisen Johan Boström i Uppsala deltar i ett pågående projekt att granska skrotbranschen i Sverige och Europa. Han säger att hans uttalande i media gällde skrotfirmor i hela landet, men att det finns misstankar om att vissa bolag i Uppsala drivs av personer med kriminellt förflutet. Under de senaste två åren har tre razzior gjorts mot skrotfirmor i Uppsalatrakten. Resultatet blev ett fall av narkotikabrott, ogiltigt uppehållstillstånd och misstankar om miljöbrott. Det sistnämnda fallet lades senare ned.

– Det är många skrotföretag i landet som har öppnats av ägare som är kriminellt belastade. Det finns ställen som tagits över av personer som har ett kriminellt förflutet.

Får de inte ha ett kriminellt förflutet?

– Det får man, men det väcker ju misstankar när någon tar över ett skrotbolag och personen inte har erfarenhet av branschen.

Det finns stora pengar att tjäna på metaller men även på olaglig import av hushållssopor från Italien och på plast som återvinns och exporteras till Thailand, berättar han.

– Det är en väldigt lukrativ bransch, det handlar om miljardbelopp.

Brottsmisstankarna handlar om miljöförstöring och svarta pengar. Straffen är låga och bevisföringen svår.

Skrotbranschen i Sverige består av mellan 1 000 och 2 000 företag. 150 företag är medlemmar i någon av eller båda branschorganisationerna Återvinningsindustrierna och Svenska järn och metallskorthandlareföreningen. Dessa företag omfattas av ett frivilligt förbud mot kontanter och checkar som betalningsmedel. Det vanligaste betalningssättet bland dessa företag är betalning mot faktura. En privatperson som säljer metallskrot får ersättningen insatt på sitt bankkonto. Utredaren pekar på att det vid andra firmor kan ske både faktura- och kontanthantering.

Regeringens utredare har föreslagit att ett förbud införs mot att använda kontanter, checkar och postväxlar som betalningsmedel vid handel med metallskrot i näringsverksamhet. Ett syfte är att ge polisen bättre förutsättningar att utreda metallstölder genom att spåra insättningar på olika konton.

Källa: SOU2014:72

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!