Skriven på fel adress? Det kan kosta dig tusenlappar

Allt fler Uppsalabor anmäls för att de inte bor där de är folkbokförda. En vanlig löntagare kan räkna med böter på 10 000 till 20 000 kronor vid en fällande dom.

Under 2021 anmäldes 4 074 personer i Sverige för folkbokföringsbrott vilket är en tredubbling på två år.

Under 2021 anmäldes 4 074 personer i Sverige för folkbokföringsbrott vilket är en tredubbling på två år.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2022-06-06 17:00

2018 kom lagen om folkbokföringsbrott. Den innebär att man måste anmäla adressändringen till Skatteverket inom en vecka efter att flyttlasset har gått. Även de som varit skrivna på fel adress före lagändringen 2018 och fortfarande bor kvar på samma adress kan dömas.

Allt fler i Uppsala misstänks för folkbokföringsbrott. 2019 rörde det sig om 24 anmälningar och 2021 hade siffran stigit till 95 anmälningar mot personer i Uppsala.

undefined
Skatteverket ansvarar för folkbokföringsregistret.

Av domar från tingsrätten framgår att 70 dagsböter är ett vanligt straff. Bötesbeloppet i kronor räknat beror bland annat på inkomst och för en genomsnittlig löntagare brukar 70 dagsböter motsvara cirka 10 000 – 20 000 kronor.

För ett par veckor sedan åtalades en 26-årig kvinna i Uppsala för att hon under en månad bott i en lägenhet där hon inte var folkbokförd. Enligt kvinnan visste hon inte att man måste vara skriven där man bor. Men det argumentet biter inte på åklagaren.

undefined
Alla som av okunskap eller av andra skäl inte anmäler flyttning riskerar i princip att kunna straffas för folkbokföringsbrott. Det uppger Uppsalaåklagaren Michael Ehrencrona.

– Alla i Sverige är tvungna att känna till vilka lagar som gäller här, säger kammaråklagare Michael Ehrencrona som åtalat 26-åringen.

Enligt folkbokföringslagen krävs det uppsåt för att det ska vara frågan om brott.

– Ja, men uppsåt i det här fallet innebär att personen ska känna till att den inte har anmält sin flytt till en ny adress, uppger Michael Ehrencrona.

Alla som av okunskap eller av andra skäl inte anmäler flyttning riskerar enligt honom i princip att kunna straffas för folkbokföringsbrott. 

undefined
Den som inte anmält sitt bostadsbyte inom en vecka kan hamna i domstol. På bilden Uppsala tingsrätt.

Ett annat exempel gäller en 37-årig kvinna som bodde fyra månader på en adress i Uppsala där hon inte var folkbokförd. Enligt kvinnan flyttade hon ut tillfälligt från bostaden där hon var skriven för att den skulle målas om. Men eftersom hon fick ett för tidigt fött barn och dessutom har flera barn sedan tidigare orkade hon inte måla. Uppsala tingsrätt dömde henne tidigare i år till 70 dagsböter för folkbokföringsbrott.

undefined
70 dagsböter är ett vanligt straff för folkbokföringsbrott. Det kan innebära många tusenlappar för en genomsnittlig löntagare.

Lagen har fått kritik för att den ofta träffar snett. Tidningen Hem & Hyra har gått igenom 123 åtal för folkbokföringsbrott. I fyra fall av tio var de åtalade hemlösa personer som skrivit sig felaktigt på någon adress. Enligt Hem & Hyra handlade det alltså om individer som folkbokfört sig på en adress där de inte bodde, exempelvis för att kunna ta emot post, men utan att någon grov brottslighet fanns med i bilden. Förklaringen var helt enkelt att de saknade fast bostad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!