Skräckscenario närmare för Akademiska
Akademiska sjukhuset kan förlora över en miljard i intäkter enligt ett skräckscenario i spelet om en storregion Mellansverige. Sjukhusledningen hotar avgå om det blir verklighet.
Foto: Björn Ullhagen
- Politikerna har lurat sjukhuset, de har alltid sagt att det ordnar sig. Men nu står vi där, skräckscenariot har blivit verklighet.
Sjukhusdirektör Marie Beckman Suurküla är orolig och upprörd. Hela sjukhusledningen är beredd att avgå.
- Det är lätt att ta Akademiska för en självklarhet, men så är det inte. Förlorar vi intäkterna från de andra landstingen blir konsekvenserna enorma, varnar hon.
Akademiska säljer vård för 1.6 miljarder om året till de andra landstingen i sjukvårdsregionen. Det här är några konsekvenser om intäkterna uteblir:
Utbildning och forskning raseras.
Tusentals anställda förlorar sina jobb.
Forskare lämnar Akademiska
Invånarna får söka högspecialiserad vård i Stockholm, Göteborg eller Lund.
Minskade skatteintäkter.
Akademiska sjukhuset förvandlas till ett ordinärt länssjukhus, ungefär som Västerås eller Falun.
Men sjukhusledningen har inte gett upp.
- Vi ska med alla medel kämpa för sjukhusets existens. Ingen i ledningen vill vara kvar och montera ned Akademiska, säger Marie Beckman Suurküla.
Men det är inte lätt att kompensera det ekonomiska bortfallet. Enligt uppgift går det att skrapa ihop 300-400 miljoner genom att sälja vård utomlands.
Vad kan ni göra mer?
- Vi vill att regeringen tar sitt ansvar och bildar en mellansvensk region, säger Marie Beckman Suurküla.
Den borgerliga alliansen i Uppsala län sa nyligen nej till en storregion när frågan togs upp i Regionförbundet.
- Blir hälso- och sjukvården bättre bara för att vi slår ihop ett antal landsting? Jag tror det är bättre att fördjupa och utveckla det samarbete vi redan har inom sjukvårdsregionen, säger Erik Weiman, landstingsstyrelsen ordförande (m).
Han ser inte en storregion som lösningen på alla problem.
- Hur ska frågor som infrastruktur, kollektivtrafik och regional utveckling hanteras i en storregion.Vi vet inte vad regeringen vill. Här sitter folk och vill bygga regioner och vi vet inte ens om det blir något av, säger Erik Weiman.
Visst är han orolig när landstingen i den nuvarande sjukvårdsregionen hotar med att sluta köpa vård i Uppsala.
- Det är ett hot och jag tar det på största allvar. Men är det vettigt med en ordning där den här typen av verksamhet så lätt går att rasera. Frågan ställs nu på sin spets.
Erik Weiman har inte kastat in handduken. Han tror att det ska gå att rädda sjukvårdsregionen.
- Jag vill förhandla, diskutera och hitta utvecklingsmöjligheter med de andra landstingen, säger han.
Oppositionsrådet Börje Wennberg (s) är djupt oroad över utvecklingen.
- Att säga nej till regionen innebär oförsvarligt höga risker. Det är ett högt spel alliansen ägnar sig åt, jag tror inte att dom förstår hur allvarligt det är, säger han.
Landstingsdirektör Ulf Hållmarker i Dalarna är förvånad över att allianspolitikerna i Uppsala nobbar en storregion i Mälardalen.
- Helt obegripligt. Vill dom inte ha Akademiska sjukhuset kvar, undrar han.
Precis som Gävleborg, Värmland och Örebro vill Dalarna bilda en mellansvensk region tillsammans med Uppsala län.
Tanken har varit att bygga en storregion på det sjukvårdssamarbete som landstingen i Mellansverige värnat i många år.
- Det är jobbigt om Uppsala inte vill ha oss. Då söker vi samarbete på annat håll och bildar en egen region med Värmland, Gävleborg och Örebro, säger Ulf Hållmarker.
Marie-Louise Forsberg-Fransson är landstingsstyrelsens ordförande (s) i Örebro. Hon har sett en mellansvensk region som ett bra komplement till Stockholm.
- Jag blir ledsen om Uppsala säger nej. Uppsala kan säkra sin forskning med en region, de har allt att vinna. När övriga Sverige bildar regioner är vi i Mellansverige de enda landstingen som bli kvar. Nu får vi bilda region utan Uppsala, säger hon.
Även i Gävleborg är man besviken. Landstingsdirektör Svante Lönnbark säger:
- Det här blir bekymmersamt eftersom Uppsala var en viktig part i regionbygget. Backar man får vi diskutera andra alternativ.
Fakta:
Ansvarskommittén har föreslagit att 6-9 direktvalda regioner ska ersätta dagens län och landsting. Regionerna ska ansvara för sjukvården, regional utveckling och tillväxt.
Statens olika myndigheter ska samordnas regionalt. Det är tänkt att dagens län och landsting ska ersättas med en ny regionindelning senast 2014.
Senast i slutet av maj ska regeringen få besked vilka landsting i landet som önskar gå samman för att bilda en ny region.
Ansvarskommittén har föreslagit att 6-9 direktvalda regioner ska ersätta dagens län och landsting. Regionerna ska ansvara för sjukvården, regional utveckling och tillväxt.
Statens olika myndigheter ska samordnas regionalt. Det är tänkt att dagens län och landsting ska ersättas med en ny regionindelning senast 2014.
Senast i slutet av maj ska regeringen få besked vilka landsting i landet som önskar gå samman för att bilda en ny region.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!