Snörika vintrar skadar sig 1 000 – 1 500 personer vid takskottning. Det uppskattar Akut- och katastrofmedicinskt centrum vid Västerbottens läns landsting i en rapport från 2013.
Skadeexperten Peter Bratt på Länsförsäkringar rekommenderar villaägare att bli kvar på marken, även om grannen kliver upp på sitt tak för att skotta.
– Det är ofta ett grupptryck som gör att man går upp och skottar, men då riskerar man mycket för snö som inte är någon fara, säger han.
Det är främst medelålders och äldre män som skadar sig och det handlar ofta om förhållandevis allvarliga skador, vanligast är frakturer. De flesta har ramlat från taket eller stegen. Enligt rapporten från Akut- och katastrofmedicinskt centrum är skadebilden till och med allvarligare än den som noteras för andra skadegrupper, som mc- och snöskoterförare.
Det finns ändå tillfällen när villatak kan behöva skottas, främst vid risk för läckage eller om det bildas istappar som kan falla ner och skada folk. Peter Bratt anser att villor byggda i vinkel kan behöva skottas eftersom det kan samlas stora mängder snö vid vinkeln. Den som har platt tak kan också behöva skotta, menar han.
Och då gäller det att göra rätt:
– Skotta inte helt ner till taket, annars är det risk att taket skadas. Och skotta lika mycket på båda sidor så det inte blir snedbelastning, säger Peter Bratt.
Det finns sätt att upptäcka att snön kan vara på väg att bli för tung.
– Om man upplever kärvande ytterdörr eller fönster kan det vara för hårt tryck.
I Sverige ställer byggnormerna sådana krav att villatak normalt sett aldrig ska behöva skottas, enligt Boverket.
LÄS MER: Boverkets rapport om takras.
När det under snövintern 2009/10 rasade 180 tak på stora byggnader i Sverige klarade sig villataken i stort sett skadefria.
Uteplatser, farstukvistar och byggnader med svagare takkonstruktion än på villor kan dock behöva takskottas.
Men var försiktig!