I landstingets nya satsningar finns platser för uppemot 30 nya anställningar av tandläkare, hygienister och sköterskor. Men rekryteringen är inte helt problemfri, berättar tandvårdsdirektör Gunilla Swanholm.– Vi har redan gått ut med flera annonser, men det är få som utbildar sig till tandvårdsyrkena.
Enligt Arbetsförmedlingens senaste rapport finns ett bristindex på närmare fyra procent, vilket innebär att det är liten konkurrens om jobben för dem som utbildar sig till yrket. Störst behov finns det av tandsköterskor tätt följt av tandläkare, och behovet har ökat de senaste åren. Lika illa är det inte när det kommer till tandhygienister, men även där finns luckor att fylla på mottagningarna. Gunilla Swanholm menar att i relation till andra platser i landet har man ändå tur i Uppsala eftersom det finns en tandsköterskeutbildning i länet. Men det finns fler faktorer som spelar in i rekryteringen.
– När det är högt tryck måste vi ha en bra mix av nyexaminerade och erfarna på mottagningarna för att det ska bli så effektivt som möjligt. Nyexaminerade kan behöva lite mer tid på sig, så det behövs rutinerad personal som kan hantera trycket också.
Det svala intresset för yrket gör att medelåldern hos verksamma inom tandvården höjs, i dag ligger medelåldern hos tandsköterskor på 49 år. Det gör yrket till ett av de med högst medelålder i landet.