Videon är inte längre tillgänglig
Men Vårdförbundet säger att det inte är någon brist på sjuksköterskor:
– Det har aldrig funnits så många utbildade sköterskor som i dag, säger förbundsombudsman Agneta Wiberg till 24UNT.
Att det finns många utbildade sköterskor innebär inte att det är lätt att rekrytera personal till sommaren. Tack vare vad alla ansvariga chefer samfällt beskriver som fantastiska insatser av personalen ser landstinget ut att klara vården patientsäkert även i sommar.
På Akademiska började sommarscheman pusslas ihop redan tidigt i våras. Enligt Lena Hadad, som efter midsommar tillträdde tjänsten som HR-direktör, klarar man personalsituationen genom omdisponeringar. Den enda avdelning som stängs helt under sommaren är ADA.
Primärvården har också problem med att rekrytera sommarpersonal, och drop in-mottagningar på en del vårdcentraler har därför dragits ned till det minimum på fyra timmar per dag som satts som nedre gräns.
– Det går inte att säga att det är svårare att rekrytera till vårdcentraler utanför Uppsala, men däremot är det lättare för vårdcentralerna här att ”låna” personal av varandra. Distriktssköterskor kan till exempel växla mellan centraler så att såromläggningar och vägning av barn kan ske på vårdtagarnas ordinarie ställen, säger Elisabeth Gripemo, HR-konsult inom primärvården.
Lasarettet i Enköping har haft en viss hjälp i sommarplaneringen av att operationssalarna måste byggas om av brandsäkerhetsskäl. Ombyggnaden är snart klar och slutbesiktning väntar:
– Det har inneburit att verksamheten på kirurgavdelningen kommer att vara stängd i omkring fyra veckor. Det gör att vår personal inom kirurgin då i större utsträckning har kunnat ta ut semestrar då om de önskat, säger Rasmus Havmöller, chefsläkare på lasarettet.
I övrigt är hans bedömning att tillgången på sjuksköterskor för lasarettet hittills varit ”relativt ok”, i jämförelse med den nationella brist på sjuksköterskor som råder. Bara ett relativt litet antal platser på till exempel närvårdsavdelningen har behövt stängas tack vare personalens ansträngningar och flexibilitet.
Vårdförbundets ombudsman Agneta Wiberg anser att det inte råder någon brist på sjuksköterskor:
– Det finns många utbildade sköterskor, men de väljer att gå till bemanningsföretag, arbeta som sköterskor i Norge eller vidareutbilda sig till andra yrken.