– Man går vanligtvis hem och återhämtar sig, man får semester, går kurser och annat. Under den här svåra tiden har det inte gått, och det har varit så i månader. Ingen har ens kunnat ta ut komp och semestrarna har varit kortare än vanligt, säger sektionschefen på IVA, Rafael Kawati.
Personalen är van vid viss stress.
– Det här är ju en intensivvårdsavdelning och vi får patienter med svåra sjukdomar. Det ingår i jobbet.
I vanliga fall har man åtta intensivvårdsplatser redo på centralintensiven på Akademiska. Under april månad hade de så många som 26 inskrivna patienter samtidigt. Flera andra vårdenheter fick göra plats och personal kallades in från flera håll.
– Dessutom är vi vana vid att anhöriga stöttar upp. Nu fick de inte komma in på avdelningen och det ställde ytterligare krav på personalen.
Flera har fått nackproblem av att utrustningen är tung att bära. Andra har fått skavsår i ansiktet av militärens hårt åtsittande skyddsmasker. Sjuksköterskor har blivit deprimerade och vissa visar tecken på posttraumatisk stress – PTSD, berättar Vårdförbundets huvudskyddsombud Anna Åström.
UNT har talat med tre av de slutkörda sjuksköterskorna i en annan artikel.
– Personalen är traumatiserad av hårt vårdtryck och oklar ledning under månader av pandemi, säger hon.
Rafael Kawati håller med om bilden av stressad personal men har inte hört om någon med PTSD.
– Jag är inte medveten om någon personal har fått diagnosen PTSD men flera har drabbats av psykisk ohälsa och fått stressymtom, säger han.
Läget förvärrades av att många fick väldigt kort semester. Nu hoppas han att hösten ska ge en viss återhämtning för personalen.
– Vi har varit tvungna att vara återhållsamma med semester under sommaren. Nu ser det hoppfullare ut så vi har försökt portionera ut semestrarna över hösten, säger Rafael Kawati.
Vårdförbundet tror dock inte det räcker.
– Fick de inte tillräckligt med återhämtning från tre veckors semester i sommar så varför skulle de få det av en vecka i höst, säger Anna Åström.
Samtidigt måste sjukhuset kraftsamla för att komma ifatt de tusentals operationer och läkarbesök som ställts in.
– Kommer det en andra våg i höst så vet jag många som säger att de inte orkar.
Hur utbrett är det?
– Det är väldigt utbrett bland de som jobbade med covid men även bland de som fick ta hand om alla andra. Det handlar om barnintensiven, neurointensiven, akuten, med flera.
UNT har talat med regionrådet Stefan Ohlsson (M) och sjukhusledningen, som svarar på kritiken.