Den tillfälliga vårdavdelningen som bemannas med hyrpersonal ska avvecklas i vår.
Avdelningen som startade i 70-huset i januari beräknas vara avvecklad i slutet av april. Anledningen är att sjukhusledningen ser ett bättre bemanningsläge. Efter ett stort rekryteringsarbete är 110 nya sjuksköterskor på väg in i verksamheten.
– På ett vis har det ljusnat, men det gäller att vi lyckas behålla den personal som vi redan har. Nu jobbar vi minst lika intensivt med löne- och arbetsmiljöpolitiken för de redan anställda, säger personalchefen P-O Sundberg.
Krisen i vintras fick sjukhusledningen att inrätta en tillfällig vårdavdelning med 14 platser. Avdelningschefen Annilla Edeholm säger att verksamheten fungerar bra men att det krävts särskilda åtgärder med tanke på att delar av personalen är inhyrd på korta perioder. Varje vecka kommer det ny hyrpersonal som ska sättas in i vad som gäller på avdelningen.
– Utmaningen är att få ihop personalgruppen så att vi jobbar åt samma håll. Vi har under tiden som vi arbetat fått skapa rutiner och en hållbar situation.
Avdelningen tar emot färdigbehandlade patienter, framför allt från medicinkliniken, som behöver fortsatt vård i väntan på till exempel ett korttidsboende i kommunen.
Avdelningen bemannas med undersköterskor som anställts på vikariat, samt med hyrsjuksköterskor från ett bemanningsföretag.
Är den här formen av vårdavdelning att föredra mot en ordinarie vårdavdelning med tillsvidareanställd personal?
– Det tycker jag inte. Jag tror man kan ha sådana här lösningar tillfälligt. Men det vore bättre om hyrsjuksköterskor används då det uppstår luckor ute på sjukhuset. Med hjälp av ny personal och nya patientgrupper har avdelningarna på det här planet fått ta del av varandras kunskaper och därmed har en del sagt att det känns som en frisk fläkt. Samarbetet mellan vårdavdelningarna har fungerat bra.
Löneskillnaden mellan hyrpersonal och ordinarie personal har inte skapat några konflikter, säger Annilla Edeholm.
– Det är inte alla som vill jobba som hyrsjuksköterskor. De åker land och rike runt, bor på vandrarhem och är borta från familjen. Så glamouröst är det inte.
UNT har tidigare i år berättat om sjuksköterskor på en hjärtavdelning och barnmorskor som lämnat in sina uppsägningar med krav på högre löner. Under den tre månader långa uppsägningstiden pågår diskussioner, enligt P-O Sundberg.
– Vi jobbar med det i vår löneöversyn och försöker ha en dialog med var och en.