Bland de mera långväga besökarna fanns Kristina Haglund och Marcus Lidén med sonen Arvid från Åmål som passat på att plocka äpplen och få dem mustade vid stora äppellunden:
– Det har inte varit något bra äppelår, men vi fick ihop en hink och med lite tillskott av andras plockarmödor en dunk med fem liter must, berättade Kristina Haglund som köat till upptappningen medan Marcus väntade med Arvid sovande i vagnen en bit därifrån.
Äppelplockning och mustning var en av flera muntrationer som erbjöds de många besökarna. Åka häst och vagn till äppellunden lockade några, andra såg Bananteaterns familjeföreställning, besökte kojbyggarland, lyssnade på Linnékvintettens lunchkonsert eller passade på att följa med på guidade visningar i slottet.
Mera udda var kanske Wiks folkhögskolas musikelevers konsert i den gamla potatis-, numera Spindelkällaren där akustiken var förbluffande god. Efter avslutad spelning var publik och musikanter lika nöjda med konserten som med att komma ut i solen igen.
Men huvudnumren vid skördefesten var ändå marknadsborden där grönsaker, växtplantor, olika hantverksprodukter, inläggningar och marmelader, honung och keramik samlats runt slottsrunden.
Vid ett av borden stod Martina Dalbrink med grönsaker från Trollåker i Dragby norr om Uppsala. Hennes squash drog till sig uppmärksamhet, de långa gröna på grund av storleken, och turbansquashen på grund av den annorlunda formen. De såg ut som om en mindre gröngul squash växt upp ur en större:
– De är vackra att se på, men går bra att göra soppa på också, eller gröpa ur och ugnsbaka med fyllning och toppen som lock, berättade Martina Dalbrink.
Vid bordet intill fanns Wiks trädgårdsmästare Marita Karlsson med grönsaker och olika inläggningar gjorda på Wiks egna råvaror.
– Skördefesten har blivit alltmera känd för varje år, och när vi nu har så fantastisk tur med vädret är det jätteroligt att det kommer så många hit, de flesta i bil, men UL- bussarna är också välfyllda, och vi ser att det kommer besökare per cykel också, hann Marita Karlsson berätta medan Helena Nilsson och Karin Christensen från Uppsala provsmakade marmelader.
– Vi bestämde oss för sommarmarmelad och päron med pinjenötsmarmelad, sade Helena Nilsson medan deras första marknadskasse packades och lämnades över.
Till pomologen Hilding Karlssons bord i mitten av slottsrunden var kön lång med människor som ville ha sina äpplen sortbestämda, så skördefesten erbjöd inte bara konsumtion och nöjen, utan också kunskap.