Skördedag på Disagården

Det är skördetider och på Disagården i Gamla Uppsala skördades lin och svarthavre och grönsaker undersöndagens skördedag.

Eivor Westerberg bråkar linet under skördedagen på Disagården. - Det är härifrån ordet bråkstake kommer, det väsnades så, säger hon.

Eivor Westerberg bråkar linet under skördedagen på Disagården. - Det är härifrån ordet bråkstake kommer, det väsnades så, säger hon.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2008-08-31 14:58
Eivor Westerberg från föreningen Upplands lin visade de olika momenten i linberedningen.
- Det ska skördas, rötas, torkas, bråkas, skäktas, och spinnas, förklarade hon.
Besökaren Birgitta Olsson följde nyfiken linberedningen. I handen höll en påse full med nyskördat och nyköpt grönt.
- Det blev en bukett kryddor med salvia, körvel, dragon och mejram och så blev det morötter, en kålrot och bondbönor, säger Birgitta Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!