Sköra äldre gynnas av aktivitet
Även mycket sköra äldre personer har nytta av fysisk träning. Träningen kan förbättra muskelstyrkan, gångförmågan och möjligheterna att klara olika vardagsaktiviteter på egen hand.
- Även för våra allra äldsta och sköraste invånare ser vi en rad positiva effekter av individuellt anpassad fysisk träning. Tyvärr är en uppgiven inställning till fysisk träning för äldre vanlig inom vården. Förhoppningsvis kan vår studie bidra till att förändra detta, säger sjukgymnasten och forskaren Karin Hellström vid Akademiska sjukhuset.
Den nya studien omfattar 322 äldre kvinnor och män på 24 sjukhem i Danmark, Norge och Sverige, varav 40 på sjukhem i Uppsala län. Under ledning av sjukgymnaster och arbetsterapeuter fick hälften i tre månader individuellt anpassad träning, till exempel styrketräning och balansövningar. Resten utgjorde en jämförelsegrupp som enbart fick gängse sjukhemsvård.
Bland deltagarna i träningsgruppen skedde under de tre månaderna klara förbättringar av bland annat förmågan att förflytta sig, till exempel att på egen hand resa sig från en stol, av muskelstyrkan och av gångförmågan. De skattade även sin livskvalitet högre.
Några motsvarande förbättringar inträffade inte i jämförelsegruppen.
Som ett exempel på vad fysisk träning kan åstadkomma nämner Karin Hellström en 83-årig rullstolsburen kvinna, som var helt beroende av hjälp för nästan alla vardagsaktiviteter och dessutom hade stora besvär med smärtor i ryggen:
- Efter tre månader kunde hon utan hjälp ta sig ur sängen, hade börjat gångträna med gåstol och hade mindre ont än tidigare. Efter ett halvår hade ryggsmärtorna sjunkit ytterligare, hon behövde inte hjälp till och från toaletten och gick självständigt med rullatorn på avdelningen. Det är klart att sådana förbättringar har betydelse för livskvaliteten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!