Internationella kvinnodagen: "Låt kvinnor ta mer plats"

Sämre lön och höga skönhetsideal – så är det att vara kvinna. Det menar de Uppsalabor vi pratat med inför internationella kvinnodagen 8 mars.

Syskonen Hanna och Emma Larsson menar att det finns flera utmaningar för att samhället ska bli mer jämställt.

Syskonen Hanna och Emma Larsson menar att det finns flera utmaningar för att samhället ska bli mer jämställt.

Foto: Maja Olofsson

Uppsala2022-03-08 10:00

Längs med ån promenerar syskonen Hanna och Emma Larsson. De är båda studenter och tycker att det finns många problem med jämställdheten i samhället. 

– Ekonomin är en sak, lönen. Det är nog det första som jag tänker på, säger Emma Larsson, som läser sjätte terminen på socionomprogrammet. 

– Personligen är det nog skönhetsideal och hur man förväntas vara som kvinna. Man ska vara tyst, ordentlig och alltid se bra ut, säger Hanna Larsson, som läser till gymnasielärare. 

Det instämmer även systern i:

– Man lägger ner så mycket tid och pengar på att man ska vara "fräsch" och se bra ut hela tiden, menar hon. 

undefined
Syskonen Larsson menar att kvinnor måste lägga alldeles för mycket tid och pengar för att nå upp till de skönhetsideal som finns

Även syskonen Granath tycker att det förekommer könsnormer i samhället i dag. 

– Redan i uppväxten får man som tjej höra att killar beter sig på ett visst sätt för att de är killar. Om han säger taskiga saker är det för att han tycker om dig. Det är ofta som killars beteenden ursäktas, medan om en tjej beter sig på samma sätt ifrågasätter folk det i större grad, säger Magdalena Granath. 

Det största hindret för jämställdheten är de strukturer som finns kvar från tidigare generationer tror dem. 

– Det viktigaste man kan göra för jämställdheten är att låta kvinnor ta plats. Något som historiskt sett inte varit fallet, och det är där den största förändringen måste ske, säger Johan Granath. 

undefined
Syskonen Magdalena och Johan Granath tycker att en viktig del i jämställdhetsarbetet är att kvinnor ska få ta mer plats.

Petter Sunnvius, som är på pappaledighet och passar på att lapa sol, tycker att samhället har blivit mer jämställt. 

– Jag tror att vi har kommit längre fram än för tjugo år sedan. På de arbetsplatser jag har varit, bland annat på krogen och bank, har det varit många kvinnliga chefer. Däremot var det säkert 95 procent killar som arbetade när jag var hantverkare, säger han. 

Han tycker att mycket förändrades för honom när han blev förälder:

– Innan kanske jag hade en tanke att det inte var en sån grej att vara mamma. Men det är ett jäkla jobb. 

undefined
Petter Sunnvius tror att det är mer jämställt nu än för 20 år sedan och har haft flera kvinnliga chefer

Psykologpraktikanten Sofia Karlocaiä är på jakt efter en kaffe i solen. Det mest problematiska med att vara kvinna är att bli dömd utifrån sitt utseende hela tiden, tycker hon. 

– Jag tycker att det är tufft, för som kvinna blir man bedömd utifrån sitt utseende oavsett om man är snygg eller inte. Är man snygg då stirrar alla hela tiden, på gymmet eller gatan eller på en byggarbetsplats. Men om man inte är snygg eller söt, då är man helst plötsligt inte ens en "riktig" kvinna. 

undefined
Sofia Karlocaiä tycker att den största utmaningen för kvinnor är att alltid bli bedömda utifrån sitt utseende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!