Skolverket kritiserar nedläggning av öppna förskolor

I slutet av 80-talet fanns ett 50-tal kommunala öppna förskolor i Uppsala. I dag återstår bara sex. Så ser bilden ut i stora delar av landet. Nu kritiserar Skolverket kommunernas nedläggningar av de öppna förskolorna.

Amanda Gretener, 1 år och 9 månader, som går på öppen förskola i Disponentvillan i stadsdelen Ekeby målar fina julpapper med färg och svamp medan mamma Petra tittar på.

Amanda Gretener, 1 år och 9 månader, som går på öppen förskola i Disponentvillan i stadsdelen Ekeby målar fina julpapper med färg och svamp medan mamma Petra tittar på.

Foto: Björn Ullhagen

Uppsala2005-12-06 00:00
Av den rapport som presenterades på måndagen framgår att landets kommunala öppna förskolor minskat med tre fjärdedelar sedan början av -90-talet, då det fanns över 1 600. I Uppsala ser utvecklingen ut på samma sätt.
— Kommunen har dragit ned, dragit ned, dragit ned, sammanfattar Kristin Widegren, barnskötare vid Disponentvillans öppna förskola i stadsdelen Ekeby. Hon och den övriga personalen är luttrad: den 20-åriga verksamheten i den gamla pampiga disponentvillan I har hotats otaliga gånger under åren. För två år sedan kom den värsta krisen, då ett politiskt beslut om att samtliga öppna förskolor i kommunen skulle stängas.
— Vi fick meddelandet i mitten av november. Verksamheten skulle bara fortsätta året ut, säger Kristin Widegren.

Besparingar kan bli dyrbara
I slutet av -80-talet fanns ett 50-tal öppna förskolor i kommunen. De var små och låg i olika bostadsområden, nära föräldrar och barn.
I dag finns bara sex kvar, kompletterade av Svenska kyrkans öppna förskoleverksamhet som får kommunala bidrag. De senaste öppna förskolorna som stängdes var Balingsta, Årsta och Vänge, som slog igen sommaren 2004.
Även om kommunen har en skrivning om att det "bör" finnas öppna förskolor är detta inte en lagbunden verksamhet. Följaktligen blir det de öppna förskolorna som hamnar i fokus när kommunerna måste göra besparingar.
Men Ulla Nordenstam, undervisningsråd på Skolverket, varnar för att besparingarna på öppna förskolan på sikt kommer att bli dyrbara för kommunerna.
— Det är en billig verksamhet i förhållande till vad man får ut. Öppna förskolan gör ett förebyggande arbete, man kan fånga upp familjer med problem på ett tidigt stadium, och reda ut problemen medan de fortfarande är små. Det här är en känslig tid för familjer med små barn, och många föräldrar behöver i dag extra stöd, säger Ulla Nordenstam.
Skolverket har också gjort beräkningar som visar hur många öppna förskolor ett enda samhällsomhändertagande i slutändan motsvarar.

Förnekar nedrustning
I Uppsala kommun inkluderas Svenska kyrkans öppna förskolor i det kommunala utbudet. Kommunen betalar även bidrag till kyrkans verksamhet.
Men enligt Skolverket skall kommunal öppen förskoleverksamhet vara religiöst och politiskt obunden.
— Vi ser kyrkans verksamhet som ett komplement, inte som ett alternativ till kommunal öppen förskoleverksamhet, säger Ulla Nordenstam.
Bengt Sandblad (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, känner inte att Uppsala kommun behöver ta åt sig av Skolverkets kritik
— Nej, vi utvecklar, tillsammans med landstinget, de öppna förskolorna till familjecentraler. En sådan finns i Sävja och är på gång i Gottsunda. Någon nedrustning av förskolor i Uppsala kan jag inte hålla med om, säger Bengt Sandblad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om