Skolutflykter kostar olika i Uppland

I vissa uppländska kommuner får föräldrarna bidra till skolaktiviteter som utflykter och studiebesök, i andra kostar det inget extra, visar en enkät som Rädda Barnen gjort.

Promenaden i skogen kostar eleverna klass 4 vid Tallbackssskolan i Månkarbo inget extra.

Promenaden i skogen kostar eleverna klass 4 vid Tallbackssskolan i Månkarbo inget extra.

Foto: Hans E Ericsson

Uppsala2008-09-05 06:00
150 kronor per läsår kan föräldrar i Tierps kommun få betala för utflykter och studiebesök i skolans regi. Men i Sigtuna kommun ska allt vara gratis och matsäck behöver bara skickas med max två gånger per termin. På flera skolor i Uppland har konsekvenserna av de nya reglerna blivit färre aktiviteter än tidigare.

Rädda Barnen gick för en tid sedan ut med ett krav på totalstopp för avgifter i skolan. Man menar att vissa familjer har det så svårt ekonomiskt att man inte har råd att skicka med barnen pengar, något som kan leda till att vissa barn stannar hemma när det är dags för utflykter.
Organisationen vill därför täppa till det sista hålet i skollagen som säger att det kan förekomma inslag i undervisningen som innebär "en obetydlig kostnad" för eleverna. Inte ens krav på att matsäck ska skickas med hemifrån är rimligt, menar man.
I undersökningen Medtag matsäck och busspengar har Rädda Barnen också tagit reda på hur kommunerna agerar i dag. Svaren visar att många helt saknar policy på området. Andra har tagit politiska beslut där man bestämt sig för en viss summa.

I Tierps kommun får föräldrar bidra med max 150 kronor på ett läsår.
- Vi ville ha gemensamma riktlinjer eftersom det här med ett mindre belopp tolkades så olika ute på skolorna. Vi gjorde en samlad bedömning och kom då fram till det här beloppet, säger skolchef Jan Rosenfeld.
Han tycker att frågan är svår. Om man helt tar bort möjligheten för föräldrarna att bidra med pengar innebär det att många utflykter och studiebesök inte blir av eftersom skolorna inte har råd. Det kan i sin tur drabba barn på landsbygden hårt som kanske aldrig får besöka ett museum.
- Att helt ta bort möjligheten att ta ut avgifter tycker jag skulle bli ganska orimligt. Vi har redan gått extremt långt i Sverige jämfört med andra länder när det gäller det här. Dessutom får en massa andra saker kosta i samhället, som läkarbesök till exempel, säger Jan Rosenfeld.

Policyn har redan fått konsekvenser. På Aspenskolan har man till exempel slutat med de skidresor som tidigare var ett alternativ på friluftsdagarna.
- Vi har gjort andra saker i stället som att bada, berättar rektor Susanne Calland.

Skulle skolan ha råd att stå för kostnaden för att åka slalom på friluftsdagen?
- Nej, det skulle vi inte. Och skulle jag ha så mycket pengar så skulle jag nog lägga det på något annat, säger hon och menar att det säkert skulle fungera att förbjuda avgifter helt.
- Men det skulle vara svårare. Det skulle bli lite mer begränsat.
Även Evabritt Persson, som är lärare på Tallbacksskolan i Månkarbo, tycker det är rimligt att föräldrarna lägger en mindre summa vid utflykter.
- Vi brukar kunna ta ut 50 kronor om man ska åka till Fyrishov, och att vi ber barnen ta med sig en smörgås ut i skogen som fika tycker jag kanske inte är för mycket begärt. För dem som har väldigt dåligt med pengar hemma kan det vara billigare att låta barnen åka med skolan än att göra det själv.

Det händer också att skolan försöker få in lite pengar till utflykter genom att ta betalt för inträdet när barnen har föreställningar på kvällstid, eller att föräldrarna får lägga en frivillig slant för fikat på föräldramötet.
Men det finns kommuner som är striktare än Tierp.
- Om vi gör en utflykt till Vasamuseet kan man begära att man tar med matsäck men inte en 50-lapp till inträdet, berättar Ralph Glückman vid barn- och ungdomsförvaltningen i Sigtuna kommun.
Han säger att utflykter fortfarande sker vid skolorna, men kanske i något mindre omfattning än tidigare. Och när det gäller förfrågan till föräldrarna om att skicka med matsäck ska det bara förekomma två gånger per termin.
Åsikterna om policyn varierar.
- En del tycker att det är bra, då är alla lika. En del tycker att det är dumt eftersom det var en möjlighet för barn som kanske inte kom ut så ofta att få åka på till exempel en skidresa.
Så svarade kommunerna i Uppland på enkäten:

Östhammar: Inget svar.
Älvkarleby: Saknar policy.
Uppsala: Avgiften är begränsad till ringa eller rimlig avgift enligt Skolverket.
Tierp: 150 kronor per läsår.
Sigtuna: Alla aktiviteter på skoltid sker utan kostnad för föräldrarna. Matsäck hemifrån högst två gånger per termin.
Norrtälje: 75 kronor per termin.
Knivsta: Alla aktiviteter på skoltid sker utan kostnad för föräldrarna. Matsäck hemifrån högst två gånger per termin.
Håbo: Inget svar.
Enköping: Inget svar (säger till UNT att rekommendationen är att allt skolan anordnar ska vara gratis för föräldrarna men det finns ingen begränsning för hur ofta man kan be om matsäck hemifrån).
Heby: Saknar policy, men instruktionen är att inga avgifter ska förekomma, oavsett nivå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!