Skolstart – en dyr historia

Skolväskan är utsliten, fotbollsskorna för små och gympapåsen har gått sönder. Terminstarten blir lätt en dyr affär för många barnfamiljer. Men att byta och köpa begagnat är ett sätt att komma billigare undan.

Foto: Julia Bengtsson

Uppsala2014-08-25 10:20

Lisa Karlsson Christiernin gräver bland kläderna i garderoben. Hon får fram de rosa gymnastikpåsarna och synar dem. Jo, de håller nog en termin till.

− Jag försöker alltid att ha bra koll på garderoberna, men när hösten är här står man ändå där med lite panik inför allt som ska införskaffas. Gympaskor, skolväskor och nya höstskor för de håller ju alltid bara en säsong.

Hon bor tillsammans med sin man Peter Karlsson och barnen Tuva Karlsson och Alice och Olle Vaara som alla går i lågstadiet. Varje termin går Lisa och Peter igenom garderober och förråd för att se vad som behöver uppdateras.

− Vi köper inte nytt om saker inte är för små eller har gått sönder. Den här hösten kommer de att behålla sina gamla ryggsäckar till exempel. Men många saker håller bara en säsong, eller blir för små.

I skolan där Alice och Olle går åker de mycket skidor, minst en gång i veckan när det är säsong, och barnen behöver en uppsättning skidor, pjäxor, stavar och allt som hör till.

− Det blir jättedyrt! Lite kan de ärva av varandra, men de växer fort och framför allt pjäxor blir snabbt för små. Dem växer de ur varje säsong, säger Peter Karlsson som är ute i förrådet och granskar utrustningen.

Snart är det också dags för vinterkläderna. Eftersom barnen är äldst i familjens bekantskapskrets kan de inte ärva av några äldre släktingar eller vänner. Tuva och Alice brukar få nya vinterkläder, och Olle får ärva någon av dem.

− Jag har haft en blå jacka, men nu vill jag ha en lila, säger Alice Vaara som inte verkar helt nöjd med att även Olles färg­önskning ska tas med i beräkningen vid jackinköp.

Att köpa second hand tycker både Lisa och Peter är en god tanke, men något som tyvärr inte blir av. Det är för krångligt och tar för mycket tid.

− Vi har den ambitionen, men i slutändan blir det ändå att man åker i väg i lätt panik och köper nytt för att det är bråttom, säger Lisa Karlsson Christiernin.

Elin Håkanson är budget- och skuldrådgivare på Konsument Uppsala och hon känner igen situationen. Att byta saker med andra familjer är ett av hennes tips.

− Jag förstår absolut att det ofta är ont om tid. Nu börjar ridningen på tisdag och ridbyxorna är för små, då sätter man sig kanske inte och letar på Tradera. Men om man har några personer man brukar byta med har man fått in den rutinen. Det finns också jättebra Facebooksidor där det byts mycket, säger hon.

ellinor.skagegard@unt.se

Elin Håkansons tips till föräldrar

1 Innan ni går ut och handlar, sätt er ner och gör en lista över vad som behövs. Då minskar risken för impuls­inköp.

2 Bestäm i förväg vad det får kosta. Om barnen är äldre kan de gärna få vara med i beslutet.

3 Fundera över om allt behövs precis just nu, eller om vissa saker kan vänta till nästa lön.

4 Ha ett samtal med äldre barn om vad de ska betala själva och vad föräldern ska betala.

5 Byt och köp begagnat. Försök att skapa en bytesrutin där ni när några stycken som brukar byta saker med varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om