Skolskjutsen ska bli säkrare
För första gången har nu skolskjutshållplatserna i kommunen fått en rejäl översyn. Några ansågs så farliga för barnen att de byggs om.- Det är jättebra, säger trebarnsmamman Lisa Lindqvist.
Skolbusshållplatser ska göras säkrare.
Foto: Pelle Johansson
- Vi fortsatte tjata på barnen om hur viktigt det är att inte springa ut på vägen, oavsett var man är, där man inte har full sikt, säger Lisa Lindqvist, mamma till tre barn i åldrarna 5, 9 och 11 som går på Almungeskolan.
Den olycksdrabbade hållplatsen är en av många i Uppsala som nu ska åtgärdas av kommunen, efter ett stort projekt där man sett över säkerheten på alla skolskjutshållplatserna. Projektet startades på uppdrag av regeringen och arbetsförmedlingen, som såg till att kommunerna fick ett antal plusjobbare att göra en insats för barns och ungas säkerhet i regionen.
- Vi valde att lägga den extra resursen på skolskjutshållplatserna. Det handlar inte om att vi fått in klagomål om bristande säkerhet utan att vi vill få en helhetsbild av hur det ser ut med hållplatserna, eftersom vi inte haft det tidigare, säger Marianne Larsson vid gatu- och trafikkontoret.
Skolorna ansvarar för att se över de hållplatser som eleverna använder, men alla har inte de resurser som krävs. Såväl föräldrar som lärare fick nu möjlighet att följa med en av plusjobbarna under besiktningsturen och komma med synpunkter. De hållplatser som nu åtgärdas fick vid tillsynen kritik för att till exempel ligga för nära vägen, sakna bussfickor och busskurer, ha för dålig sikt och luta åt fel håll, så att bussarna riskerar att hasa ned mot väntande skolbarn. Flera hållplatsfickor var dessutom kvar sedan vänstertrafikens dagar.
Genom att bredda vägen, röja sikten, flytta hållplatsen eller placera ut så kallade balkonger - en sorts plattform med räcken runt där barnen kan vänta på bussen, har kommunen gjort de farligaste hållplatserna säkrare. Men några återstår.
- Som förälder är jag oftast inte orolig för barnens väg till skolan, men att de måste stå och vänta och även gå en bit längs med en 90-väg, där folk kör ännu fortare, känns inte riktigt bra och det är ett av skälen till att vi brukar möta upp barnen vid vår hållplats för att de inte ska gå själva, säger Lisa Lindqvist.
- Vi har tjatat på vägverket att vi ville ha en busskur, med skydd från bilar, sedan några år tillbaka men då fanns inte resurser till det. Inte heller nu prioriterades vår hållplats men vi går åt rätt håll. Det känns jättebra att de har gjort om flera hållplatser, jag önskar såklart att de kunde göra om alla men det är bra att de börjar med de värsta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!