Skolornas försäkringsskydd varierar

Att barnen har ett fullgott försäkringsskydd via skolan är ingen självklarhet.

Uppsala2008-09-11 00:00
I Uppland har till exempel Heby, Sigtuna och Knivsta kommuner valt att teckna en försäkring som inte ger eleverna något skydd på kvällar, helger och lov.
Och ingen av de kommuner UNT kontrollerat försäkrar för invaliditet som en följd av sjukdom.

I början av sommaren gjorde Folksam en undersökning av hur kommunernas försäkringsskydd för skolbarnen ser ut. Resultatet visar att det finns stora variationer. 47 av landets kommuner, däribland Heby, Sigtuna och Knivsta kommuner, begränsar sina försäkringar till att gälla enbart under skoltid och för resa till och från skolan.
Carina Schön (s) kommunalråd i Heby låter närmast besvärad när frågan kommer på tal.
- Vi har diskuterat det och förhoppningsvis ska vi kunna ändra på det framöver. Det här var något som togs bort när man började få problem med ekonomin i kommunen men jag tycker det var bra när vi hade ett skydd för eleverna även på fritiden.
I flera andra kommuner, som Enköping, Östhammar, Uppsala och Tierp gäller försäkringen i stället dygnet runt, alltså både på kvällar, helger och lov.

Däremot är det ytterst få kommuner där försäkringen även omfattar invaliditet som en följd av sjukdom. Inte någon av de kommuner i Uppland UNT frågat har ett sådant skydd. Vad många kanske inte tänker på är att invaliditet som en följd av sjukdom är vanligare än invaliditet efter en olycka.
Till sitt försvar brukar kommunerna hävda att de informerar alla föräldrar om vad som gäller. Men faktum är att det inte alltid är så lätt att hitta informationen ens på kommunernas egna hemsidor. Den undersökning som Synovate gjort på uppdrag av Folksam visade att bara drygt hälften av 1000 tillfrågade föräldrar ansåg sig ha tillräcklig kunskap om barnens totala försäkringsskydd.
Undersökningens slutsats är att 400 000 barn i Sverige kan vara helt oförsäkrade på fritiden, något som Anders Olsson på Folksam tycker är allvarligt.
- Jag tror att vi har vant oss vid att samhällets skydd ofta kompletteras av försäkringar på arbetsmarknaden för vuxna, exempelvis via fackförbunden, men om något händer innan vi kommit in på arbetsmarknaden är skyddet ofta ganska bristfälligt.

Och det räcker inte med att ta reda på vad som gäller för den kommun man bor i en gång för alla eftersom kommunerna upphandlar sina försäkringar med viss regelbundenhet.
- Det är inte alls säkert att det ser likadant ut om tre-fyra år.
Anders Olsson menar att det bästa är om familjerna tecknar egna sjuk- och olycksfallsförsäkringar åt sina barn. Men försäkringar är dyra och det finns familjer som inte anser sig ha råd med heltäckande försäkringar. Bor man då i en kommun där skolans försäkring bara gäller under skoltid blir skyddet mycket bristfälligt.
- Det finns nog barn i kommunen som över huvud taget inte är försäkrade på fritiden. Jag tror att en del familjer väljer bort det av ekonomiska skäl, säger Carina Schön i Heby.



Försäkringsskyddet kommun för kommmun

Tierp: Försäkringen gäller dygnet runt (även kvällar, helger och lov) men omfattar endast olycksfall, inte sjukdom.

Enköping: Gäller dygnet runt (även kvällar, helger och lov) men omfattar endast olycksfall, inte sjukdom.

Uppsala: Försäkringen gäller dygnet runt (skoltid/verksamhetstid, fritid och lov under inskrivningstiden), men omfattar endast olycksfall, inte sjukdom.

Östhammar: Försäkringen gäller dygnet runt (skoltid, fritid samt ferier) men omfattar endast olycksfall, ej sjukdom.

Heby: Försäkringen gäller för ordinarie verksamhet och resa eller från samt andra aktiviteter (typ PRAO och skolresor som sker i skolans regi). Gäller dock ej på kvällar, helger och lov och omfattar endast olycksfall, ej sjukdom.

Sigtuna: Försäkringen gäller för ordinarie verksamhet och resa från och till (även PRAO, utflykter och liknande). Gäller ej kvällar, helger och lov. Omfattar endast olycksfall, ej sjukdom.

Knivsta: Försäkringen gäller för ordinarie verksamhet och resa från och till. Gäller ej kvällar, helger och lov. Omfattar endast olycksfall, ej sjukdom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!