Antalet skolor i landet som anmäls gällande kränkande behandling har ökat med drygt 100 procent sedan 2008. Dessutom har anmälningarna som resulterar i kritik tredubblats. Det visar den senaste rapporten från Skolinspektionen som kom i fjol.
Kommunalrådet Cecilia Forss (M) gick tidigare i veckan ut i UNT och sa att flera skolor inte har koll på att det finns ett politiskt beslut från kommunen kring hur kränkande behandling ska motverkas. En bild som inte delas av de rektorer som UNT har pratat med.
– De sex punkter som kommunen har beslutat ska ingå i antimobbningsarbetet ingår i skolverkets stadgar. Det är ingenting som vi har missat, säger Mona Granqvist, rektor vid Hågadalsskolan.
Även Malin Sandlund, rektor vid Flogstaskolan, säger att det inte råder några frågetecken om vilka riktlinjer som gäller.
– Vi känner att vi följer och jobbar med dem full ut. Det är jätteviktigt att alla barn får en bra barndom - det har de ju rätt till. Den största utmaningen är att det är ett ganska långsiktigt arbete, det är inte alltid lätt att få snabba resultat, säger hon.
Vid Stavby- och Gåvstaskolan uppger rektor Roger Andersson att man följt kommunens beslut så länge det har funnits. Han tror att en viktig faktor för att komma åt mobbning är att involvera all personal.
– Det här är inte en fråga som bara berör lärare och mig som rektor. Antimobbningsarbete är någonting som alla på skolan, från vaktmästare till skolsköterska och så vidare måste vara delaktiga i, säger han.
Roger Andersson menar dock att även om man följer alla riktlinjer som finns och exempelvis har rastvärdar som är ständigt närvarande på raster, så finns det alltid ställen där kränkningar kan ske utan att skolpersonalen ser det. Exempelvis i omklädningsrum.
– Det fungerar inte att en manlig idrottslärare går in bland tjejerna i årskurs fem och kollar hur allt står till. Det bästa vore så klart om vi kunde ha kvinnliga och manliga skolvärdar som kunde närvara. Men det tillåter inte ekonomin. Däremot har det hänt att någon förälder erbjudit sig att göra det därför att de har hört att det kanske är lite stökigt. Ett sådant samarbete är vi så klart jättetacksamma över.