"Skolorna erkänner inte problemen"
Droger finns i alla gymnasieskolor och i nästan alla högstadieskolor. Ändå är det många skolor som inte erkänner att de har problem. Det säger Ulla Öhgren, vice ordförande i Föräldraföreningen mot narkotika (FMN).
Någon samordnad undersökning av högstadieelevernas drogvanor från kommunens sida har ännu inte kommit till stånd, men vissa kommundelsnämnder har gjort egna undersökningar. Dessa visar att narkotika förekommer även i högstadieskolorna. Ändå är det många skolor som inte erkänner att de har problem.
â?? Det kan bland annat bero på möjligheten att välja skola. Föräldrarna vill inte skicka sina barn till skolor som är kända för att droganvändning förekommer. Därför håller skolorna tyst om saken, säger Ulla Öhgren.
Kunskap saknas
Kenneth Olsson, narkotikasamordnare vid polismyndigheten i Uppsala län tror att okunskap kan vara ett skäl till att problemen inte tas upp.
â?? Framför allt grundskolorna är yrvakna. Under våren kom några nödrop från skolor som hade haft problem, men många fler borde jobba hårdare med problematiken.
Arbetet i högstadieskolorna ligger just nu till stor del på skolorna själva, medan gymnasieskolorna bland annat har Ungdomsteamet, finansierat av Socialförvaltningen och skolförvaltningen, som extra resurs.
â?? Att jobba på ett bra sätt i gymnasieskolorna hjälper inte om man inte också tar i ordentligt i högstadieskolorna, säger Kenneth Olsson.
Undantag finns förstås. Till exempel Eriksbergsskolan och Gränbyskolan arbetar på ett bra sätt.
â?? Men kunskaper saknas på många håll om både lagstiftning, drogtecken och symptom. Det är viktigt att all skolpersonal får utbildning. Inte bara skolsköterskan, säger Kenneth Olsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!