Skolor kan slippa underskottet
Kommunala skolor som väljer att bli självstyrande slipper sina ekonomiska underskott, om de har sådana. Det beslutade Uppsalas kommunstyrelse i går. Beslutet oroar rektorer på skolor som vill förbli styrda av kommunen.
Det innebär att en skola som går med över- eller underskott, inte tar med sig det in i nästa år. Över- eller underskottet läggs i stället i malpåse och återtas om skolan avbryter försöket med att vara självstyrande.
En underlig konstruktion, anser Per-Arne Backman som är chef för de kommunala gymnasieskolorna i Uppsala.
- Jag förstår inte hur man hanterar en malpåse i en balansräkning. Och jag undrar om ett underskott kommer att belasta skolorna som förblir i kommunala, säger han.
Rektorerna på Fyrisskolan och Ekebygymnasiet är kritiska, eftersom de befarar att de ska tvingas betala de eventuella underskotten hos skolor som väljer att bli självstyrande.
- Jag misstänker att någon får stå för kalaset. Risken finns att vi får göra det, säger Christer Rosell som är rektor på Fyrisskolan.
- En ekonomi i balans borde vara ett krav för få bli självstyrande. Systemet handlar om att kunna sköta sin skola och då är det väl bra om man kan göra det, säger Ekebygymnasiets rektor Inger Söderberg.
Kommunalrådet Cecilia Forss (m) lovar att de kvarvarande kommunala skolorna inte berörs.
- Skolorna i den kommunala organisationen kommer inte att drabbas över huvud taget. Eventuella underskott som skolorna lämnar när de blir självstyrande balanseras av andra överskott i den kommunala organisationen, säger hon.
@3a Text ui:Trots att skolor som blir självstyrande slipper sina underskott har bara tre skolor visat intresse för att delta i försöket: gymnasierna Jällaskolan och Bolandsgymnasiet, samt grundskolan Nannaskolan.
Inger Söderberg, som förutom att vara rektor också är ordförande i Skolledarförbundet i Uppsala, ger förbundets syn på varför intresset är svalt:
- Det är för lite självstyre för att väga upp att man inte har en kommunal organisation bakom sig som kan hjälpa till i motgångar.
Även Christer Rosell på Fyrisskolan tycker att graden av självstyre är för liten.
- Det bidde en tumme av en vante. Jag tycker till exempel att självstyrande skolor borde ha samma frihet att anställa och avskeda personal som friskolor, säger han.
Men Cecilia Forss är inte beredd att ge de självstyrande skolorna samma friheter som friskolorna:
- Man kan inte ha friskolans alla fördelar och samtidigt ha skattebetalarna som garant. Den största fördelen med att bli självstyrande är att beslutsvägarna blir kortare, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!