Skolkök inte godkända - ombyggnad krävs

Barn- och ungdomsnämnden kommer i dag, torsdag, att ta ställning till ett behovsprogram som syftar till att bygga om tillagningsköken vid Heidenstamsskolan i Uppsala och Kyrkskolan i Björklinge.

Uppsala2006-08-24 00:00
Heidenstamsskolans kök har byggts om flera gånger utan godkännande från miljökontoret. Kyrkskolan i Björklinge har efter den senaste ombyggnaden inte haft tillstånd att bedriva mottagningskök.
Det är bakgrunden till förslaget om behovsprogram som tagits fram av kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad. Programmet är ett första steg med sikte på en ombyggnad av de bägge köken.
Det var efter en ansökan om att servera lunch till Parkskolans elever som miljökontoret uppmärksammade att köket vid Heidenstamsskolan byggts om upprepade gånger utan att lokalen hade godkänts för ändamålet. Lokalen hade ändrats från mottagningskök till tillagningskök.

Fler anmärkningar
Bland övriga anmärkningar noterades bland annat:
  • Invändigt soprum hade flyttats ut på gården.
  • Toalett och nedkylningsrum var olämpligt placerade.
  • Avloppsledningar var inte illräckligt väl anslutna till avloppet.
  • Skadedjursbekämpning i form av råttgift som inte var tillåtet.
    Tillagningsköket har en kapacitet på 900 portioner per dag.
    En arbetsgrupp har tagit fram två förslag till ombyggnad. Arbetsgruppen förordar ett alternativ som innebär en tillbyggnad på 90 kvadratmeter. Förslaget innebär att angränsande förskola och lekpark måste planeras om. Investeringskostnaden uppgår till 6,4 miljoner kronor. Årshyran beräknas till 745 000 kronor.
    I det andra alternativet omfattar utbyggnaden 35 kvadratmeter. Skolans personalrum minskas med 15 kvadratmeter. Investeringen uppgår till närmare tre miljoner och årshyran till ca 364 000 kronor.

    Björklinge inte godkänt
    Vid miljökontorets förhandsgranskning har köket i Björklinge kyrkskola inte godkänts. Lokalerna är inte lämpliga ur livsmedelshygienisk synpunkt och uppfyller inte de krav som ställs i arbetsmiljölagstiftningen.
    Köket måste utökas och kompletteras med flera utrymmen. Även matsalen måste bli större för att anpassas efter antalet elever.
    Förslaget innebär att elever och personal under en ombyggnadstid på cirka åtta månader måste äta i klassrummen. Under tiden får skolan matleveranser från annat håll vilket innebär ökade kostnader för mat och transporter.
    Skolan måste dessutom använda engångsartiklar för att klara mathanteringen vilket i sin tur ökar sopkostnaderna.
    Investeringskostnaden beräknas uppgå till ca 10,3 miljoner kronor och årshyran till drygt en miljon kronor.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om