Skolkare kan få behålla bidrag
Gymnasieelever som struntar i lektionerna ska i framtiden få studiebidrag trots att de skolkar, enligt ett nytt förslag som är på väg till riksdagen. Redan i höst blir det svårare för gymnasieskolorna att använda studiebidraget som påtryckningsmedel mot skolkare.
Men enligt den studiehjälpsutredning som lämnades till socialutskottet i våras, finns det förslag på att om tre år införa nya regler som innebär att samtliga elever får rätt till studiebidraget.
Det nya förslaget innebär alltså att de elever som aldrig bryr sig om lektionerna ändå kommer att få ut bidraget på 950 kronor i månaden.
Bakgrunden är att utredarna anser att det är olämpligt att skolorna använder bidraget som en ekonomisk påtryckning och en disciplinåtgärd vid frånvaro.
— Det ska inte vara ekonomin som styr över hur eleven sköter sig. Problemet ska inte lösas med hot om att dra in studiemedlet. Skolorna ska i stället försöka göra sig mer attraktiva för de elever som skolkar, säger Viktoria Karlsson, utredare på CSN i Linköping.
"De flesta skärper sig"
Inger Söderberg, vikarierande gymnasiechef i Uppsala kommun och rektor på Ekebyskolan i Uppsala, är mycket kritisk till förslaget.
— Skolan har i dag nästan inga möjligheter att bestraffa de elever som missköter sig.
Ekebyskolan med 900 elever hade förra året ett 25-tal elever som fick studiebidraget indraget på grund av att de ofta uteblev från lektioner.
Den som får studiebidraget indraget har först vid upprepade tillfällen blivit kontaktad och varnad om att bidraget kan försvinna. Om eleven ändå inte ändrar sig, skickas en anmälan till CSN som tar beslut om att dra in bidraget.
Inger Söderberg tycker att möjligheten att dra in studiebidraget är en bra metod för att få tillbaka eleverna till skolan. Det har hon sett på Ekebyskolan.
— De som blir av med studiebidraget skärper sig oftast. De övriga är elever som skolkar oavsett om de får studiebidrag eller inte.
Bevis saknas
Redan i höst kommer det hårdare regler som innebär att skolorna tydligare måste redovisa för CSN att de verkligen har försökt att på olika vis få tillbaka eleven till lektionerna.
Bakgrunden är att överklagandenämnden vid flera tillfällen har saknat tydliga "bevis" för att skolorna har gjort tillräckligt.
Ingrid Söderberg tror att de nya reglerna bara kommer att göra det krångligare för skolan att anmäla elever. Rättvisa bedömningar sker redan, anser hon.
— Risken är att hanteringen bara blir mer segdragen. Vi har aldrig dragit in ett studiebidrag utan att vi först har försökt att lösa problemet genom kontakter med eleven.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!