Skolkaféet blev nyckeln till språket

Sedan i mars i år har systrarna Mathloma och Nisreen Mirza lärt sig att tala hygglig svenska på rekordtid genom att fyra dagar i veckan förestå mellanmålskaféet på mellanstadieskolan i Heby

Mattias Beming köper en bit vattenmelon av Nisreen Mirza

Mattias Beming köper en bit vattenmelon av Nisreen Mirza

Foto: Hans Lundgren

Uppsala2010-06-09 10:02

– Vi lär oss nya ord hela tiden, säger de.

Projektet, som ingår i svenska för invandrare (SFI), avslutades på tisdagen men kommer att fortsätta i höst och bakom står kommunens centrum för livslångt lärande, CLL, arbetsförmedlingen och skolan.

Mellanmålskaféet säljer inte godis, läsk och glass, men till exempel fullkornsbröd med ost och grönt som pålägg, frukt, juice och andra nyttigheter till självkostnadspris. Lärarna blir också nöjda eftersom mätta elever är vaknare och kan ta till sig undervisningen bättre än om magen skriker efter mat. Således finns det bonusvärden med att lära invandrare svenska på det här sättet.
– Ja, en annan är att barnen får kontakt med kulturer där kvinnorna bär sjalar på huvudet, säger Anne-Marie Larsson.

Men språket är biljetten in på arbetsmarknaden. Systrarna Mirza vill öppna en restaurang som serverar osmansk mat i Heby.
– Praktikplatser där de nya svenskarna får kontakt med det vardagliga språket är ett bra sätt att lära sig ett nytt språk, säger Anne-Marie Larsson på CLL.

En av hemligheterna med systrarna Mirzas framgångar med att lära sig svenska är att eleverna på mellanstadiet bjuder på många synonymer till ord:
– Smörgås är också macka och när något är bra kan man säga kanon!, säger Nisreen Mirza och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om