Skolinspektionen nekar ny friskola i Uppsala

Skolbolaget fick öppna internationell skola i Uppsala – som kritiserats och utreds av Skolinspektionen. Samma bolag nekas nu öppna ytterligare en skola eftersom ledningen bedöms sakna rätt kompetens.

Att öppna och driva internationell skola går under andra lagar än när det gäller en vanlig svensk friskola.

Att öppna och driva internationell skola går under andra lagar än när det gäller en vanlig svensk friskola.

Foto: Helena Wrete

Uppsala2022-07-30 05:00

Den internationella skolan British International School of Uppsala i Ulleråker, som tar emot elever mellan 5 och 19 år, har fått skarp kritik från flera håll. I en granskning av Aftonbladet framkom att det rådde brist på såväl lärare som böcker. Dessutom har lärare hoppat av eller blivit sparkade på grund av olika orsaker. Därtill har föräldrar flyttat sina barn till andra skolor.

Ägaren bakom British International Schools of Sweden AB, Alaa Hanna, öppnade hösten 2021 en internationell skola i det gamla mentalsjukhuset i Ulleråker. Nyligen fick han avslag i förvaltningsrätten på sin överklagan om att öppna en ny friskola med svensk läroplan i Uppsala.

– Vi har gett ett avslag och förvaltningsrätten har delat Skolinspektionens bedömning. Så det finns inget tillstånd och därmed ingen möjlighet att starta en fristående grundskola i dagsläget, säger Carin Clevesjö, enhetschef på Skolinspektionen.

undefined
Att öppna och driva internationell skola går under andra lagar än när det gäller en vanlig svensk friskola.

En internationell skola skiljer sig i vissa avseenden gentemot en vanlig fristående skola.

– Det är inte alla bestämmelser i skollagen som är tillämpliga på den internationella skolan, säger Carin Clevesjö.

Grundtanken med internationella skolor är att de ska kunna erbjuda skolgång till elever vars föräldrar kanske vistas en kortare tid i landet. Skolformen är dock godkänd för alla skolpliktiga i Sverige.

– Man ska vara medveten om att det här är en skola som inte följer den svenska läroplanen. Det kan påverka hur man kan studera vidare framöver, säger Carin Clevesjö.

undefined
British Internation School of Uppsala i Ulleråker granskas just nu av Skolinspektionen.

Den som driver en internationell skola får skolpeng av kommunen, baserat på antalet elever, precis som vilken skola som helst. Till skillnad från andra fristående skolor har internationella skolor även rätt att ta ut en skolavgift som betalas av vårdnadshavare. Tanken med det är att internationella skolor kan ha merkostnader i form av exempelvis dyrare lärare eller ackreditering från internationella lärosäten.

Carin Clevesjö arbetar på enheten som fattade beslut om att neka skolbolaget från att starta ytterligare en skola i Uppsala. Detta på grund av att Skolinspektionen ansåg ledningen som olämplig.

– Här har vi då gjort bedömningen att den sökande saknar förutsättningarna, säger Carin Clevesjö.

Kollegan Frida Eek, enhetschef på Skolinspektionen, förklarar att det är standard att pröva om ledningen har rätt kompetens för att bedriva fristående skola innan verksamheten får öppna.

– Men när det gäller internationella skolor så görs inte det. Det finns inte lagstöd för det, säker Frida Eek.

Det innebär att Skolinspektionen inte har lika stor insyn i internationella skolors verksamhet och att dessa är enklare att starta. Därutöver finns inte samma krav att hjälpa elever som har behov av särskilt stöd – vilket det finns i vanliga svenska friskolor och kommunala skolor.

Frida Eek utreder just nu British International School of Uppsala i Ulleråker.

– Det var utifrån en inkommande uppgift, en signal om missförhållanden.

undefined
Enligt skolbolagets vd Alaa Hanna så räknar man med att cirka hundra elever ska börja på den internationella skolan till hösten.

Skolinspektionen har ännu inte beslutat om åtgärder. Myndigheten vill ha in kompletterande handlingar från ägaren Alaa Hanna som har fram till den 16 augusti på sig att bevisa att skolan håller måttet.                                                                                       

Om skolbolaget

British International Schools of Sweden AB ägs av Steam Education holding AB – även där står Alaa Hanna som ägare.

Enligt hemsidan steameducation.se finns i nuläget 22 grund- och gymnasieskolor som antingen följer brittisk eller amerikansk läroplan. Men enligt vd:n Alaa Hanna har han i dagsläget tillstånd för tio skolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!