Hösten 2022 stängdes Skolgatan av nära korsningen med Sysslomansgatan. Orsaken var att Uppsala Vatten behövde byta ut gamla ledningar i Skolgatan och vidare upp mot en anslutande gata.
Grävarbetena kom sedan att pågå i etapper med avbrott bland annat för vinterkylan 2022-2023. I december i fjol avslutade Uppsala Vatten jobbet på Skolgatan som då åter öppnades för trafik.
Men fyra månader senare, i början av april i år, sattes avspärrningar återigen upp på Skolgatan på samma ställe som tidigare och en grävskopa rev upp ytbeläggningen ännu en gång. Den här gången handlar det dock inte om att ersätta uttjänta ledningar, istället ska kommunen ordna en bättre gång- och cykelöverfart på platsen. Jobbet med överfarten väntas vara klart 3 maj.
Hade Uppsala Vatten och kommunens gatuenhet kunnat samordna arbetet mer när det gäller dels att lägga nya ledningar, dels att bygga överfarten. Hade man med ökad samordning kunnat förkorta grävarbetena och undvika att Skolgatan grävts upp ännu en gång?
Enligt Per Söderberg vid Uppsala Vatten är frågan inte helt enkel. Han uppger att det parallellt pågår omfattande ledningsarbeten vid närliggande gator. För att inte flera gator i kvarteret ska bli avstängda samtidigt, vilket skulle blockera trafiken för bland annat blåljusfordon, sker grävarbetena i etapper på olika håll i kvarteret.
Uppsala Vatten behövde göra klart arbeten en bit från Skolgatan innan byggandet av överfarten kunde påbörjas. Detta för att kunna slussa trafiken mellan de etapper som hölls öppna, uppger Per Söderberg.
Ett vanligt klagomål från Uppsalaborna vid gatuarbeten är att groparna periodvis är obemannade. Tiden går utan att något arbete verkar pågå.
Vad beror det på?
– Det kan finnas flera orsaker, svarar Per Söderberg. En anledning kan vara att det bara finns en lastbil till projektet och ska den tippa förorenade jordmassor kan den vara tvungen att köra långt bort vilket leder till väntetider. Handlar det om stora jordmassor tar vi ibland in ytterligare en lastbil.
Han anger ytterligare förklaringar till att grävarbetena ibland drar ut på tiden: Det är en veckas väntetid på svar på vattenprover, folk måste ges tid att flytta sina bilar där det ska grävas och arkeologer måste kopplas in vid fornfynd.
– Det finns en samordningsgrupp för Uppsala Vatten och kommunen där vi stämmer av gatuarbeten för att samordna så mycket som möjligt, uppger Per Söderberg.