Skolgården som får toppbetyg

I veckan berättade vi om skolgårdar som är små och tråkiga. Men det finns åtminstone ett gott exempel på utemiljö för elever i Uppsala. Barnen vid Västra Stenhagenskolan är supernöjda med sin skolgård.

Bäst i test. Västra Stenhagenskolan får toppbetyg av Isak Agerson Westin (till höger i bild). De yngre barnen Helena Fazili  och Anya Davidson tycker deras är både grön och rolig.

Bäst i test. Västra Stenhagenskolan får toppbetyg av Isak Agerson Westin (till höger i bild). De yngre barnen Helena Fazili och Anya Davidson tycker deras är både grön och rolig.

Foto: Matilda Nilsson

Uppsala2018-09-30 07:00

Stora gröna buskage ramar in skolgården. Västra Stenhagenskolan ligger nära ett stort köpcenter och bussarna till stan går förbi utanför skolans område, men det hör och ser man ingenting av här. Skolgården är en grön oas, fylld med olika miljöer.

– Jämfört med andra skolor som jag har gått på är det här den bästa, säger Isak Agerson Westin.

Han går i nian vid Västra Stenhagenskolan och han huttrar i höstvädret. Normalt är han inne på rasterna. Men han har ändå inget dåligt att säga om sin skolgård.

– Den är bra. Den ser stor ut och de som leker har kul här, säger han.

Enligt Boverkets allmänna råd ska elevers utemiljö vara tillräckligt rymlig och ha varierande terräng och växtlighet. Även i Uppsala kommuns lokalprogram för utemiljö från 2015 beskrivs växter som en friskhetsfaktor för både barn och vuxna.

Men under arbetet med den här reportageserien besöker tidningen mest skolgårdar som är grå och platta.

Vi kikar in på en annan skolgård. På Vaksalaskolan går Leo Dimberg och Rami Yassine i åttan. De nästan skakar av köld när vi sitter vid ett par bänkar i ett hörn av deras skolgård.

Här finns bänkar, fotbollsplan, sandlåda, några stora lönnar, buskar, basketplan och klätterställning. Merparten av skolgården är på asfalt.

– Gräs har vi inte alls mycket av, säger Rami Yassine.

Till och med fotbollsplanen är på grå, hård asfalt.

– Jag har slutat att spela fotboll här för att jag har gjort illa mig så mycket, säger Leo Dimberg.

Han har skrapat upp sig på plan flera gånger tidigare. Nu tycker han inte att det är någon mening att spela fotboll på skolan längre. Rami och Leo är oftast inne i uppehållsrummet på rasterna.

Som UNT berättade i går finns flera små skolgårdar i centrum. Den pampiga Vaksalaskolan ligger vid Vaksala torg, centralt alltså. Men här har eleverna inga klagomål på skolgårdens storlek. Däremot tycker Rami att utemiljön inte används optimalt.

– De hade kunnat göra så mycket mer med skolgården, säger han.

Det är bristen på gräs som drar ned intrycket.

– De borde ha konstgräs, säger Leo.

– Eller vanligt gräs, tycker Rami.

De ger ändå ett ok betyg till skolgården. Rami tycker den är värd 3. Leo ger mer, 3,5. I medelbetyg blir det 3,25. Högsta betyg är 5. Men så högt betyg får väl ingen skolgård i Uppsala?

Vänta och se.

Vi är tillbaka på Västra Stenhagens skolgård. Det är den grönaste som vi besöker under den här reportageserien. Här finns stora buskage som man kan gömma sig i, flera klätterställningar inramade i grönska och gångar som leder in till nya lekmiljöer. Skolgården har flera pergolas som man kan sitta under. Längs skolan slingrar även långa cementbänkar.

Det finns en basketplan, stentrappor och bollplank och säkert mycket mer som gömmer sig i skrymslen och de varierande miljöerna.

– Det är en bra skolgård, säger Isak Agerson Westin.

Han får medhåll av de yngre eleverna, Anya Davidson som går i tvåan och Helena Fazili som går i fyran.

– Här finns massa buskar och grönt, säger Anya.

– Man har mycket att göra här, tycker Helena.

Isak som går i nian får sätta betyg på skolgården. Han ger toppbetyget: 5.

– Det är en bra skolgård, sammanfattar han.

Bäst och sämst

Boverkets kartläggning av skolgårdarnas yta visar att friytan per barn på skolgården krymper. Det beror dels på att antalet elever blir fler och på nya byggnationer i städerna. UNT har under två dagar låtit högstadieelever betygsätta sina egna skolgårdar. I veckan besökte vi tre fristående skolor, i dag två kommunala F-9-skolor.

Så tyckte barnen om sina skolgårdar:

1. Västra Stenhagenskolan: 5

2. Katarinaskolan: 3,25

2. Vaksalaskolan: 3,25

3. Gluntens Montessoriskola: 3

4. Jensen grundskola: 2

Betygsskala: 1-5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!