Hur länge har Skolfastigheter känt till problemet?
– Enligt de uppgifter som jag har fick vi indikation på problem under hösten 2017 då kökspersonalen reagerade på inomhusmiljön. I december 2017 togs prover som indikerade att det fanns fuktproblem i fastigheten. Därefter togs materialprover i köksdelen och matsalen, säger Magnus Dureman, fastighetschef för Skolfastigheter.
– Fuktskadan har troligtvis orsakats av konstruktionsbrister i golv och ytterväggar.
Vilka åtgärder har vidtagits?
– I april 2018 påbörjade vi renoveringen av köket. De skador som finns är kopplade till byggnadskonstruktionen. Nu låter vi ventilationen gå extra och dygnet runt. Vi har också separata aggregat för kök och fritidsgård, så luften ska inte spridas däremellan, säger Magnus Dureman. På det möte vi hade 8 maj meddelade vi att luftrenare kommer att sättas in. Vi ser också över byggnadens dränering.
Personal vid fritidsgården upplever att de inte har informerats om problemen i tid. Hur kommer sig det?
– Jag har förståelse för att det kan ha och har kommit in synpunkter på det. Man kan säga att informationen inte har flödat genom hela skolan, säger Magnus Dureman.
– Jag tycker att vi har informerat på ett bra sätt, men det är olyckligt att den intilliggande verksamheten (det vill säga fritidsgården, redaktionens anmärkning) inte har nåtts av informationen. Vi får ta det med oss som en lärdom, att det är viktigt att informera alla verksamheter i en byggnad i ett fall som detta, säger han.
Medför det hälsorisker att vistas i lokalerna?
– Nej, men om man upplever problem så ska man ta kontakt med sin arbetsgivare. Men vi kan inte evakuera en hel skola för att några personer upplever problem, säger Magnus Dureman.
Har det varit ett alternativ att riva byggnaden?
– Nej, det har aldrig varit ett alternativ. Det är som att felsöka en bil; bara för att den "hackar" lite så betyder det inte att man skrotar bilen, säger Magnus Dureman. Men vi har påträffat brister som vi nu åtgärdar.
Är ni säkra på att få bort allt skadat material så att problemen inte återkommer?
– Vi agerar som de experter som tilldelats ärendet säger. Jag är inte orolig för att de ska missa något. Men vi måste göra rätt, vi får inte slarva med det här arbetet, säger Magnus Dureman.