– Vi har väldigt begränsade kunskaper om vad svenska barn och ungdomar äter. Med elevernas hjälp kan vi få värdefull information om hur mycket och vilka sorters frukt och grönsaker barn och unga äter under en dag, säger forskaren Ulla-Kaisa Koivisto Hursti vid Livsmedelsverket.
Massexperimentet görs i samarbete med föreningen Vetenskap & Allmänhet och är öppen för skolklasser i alla åldersgrupper, från grundskolans klass ett till gymnasiets sista årskurs. Under en dag någon gång under de två veckor som föregår EU:s speciella forskardag 26 september, Forskarfredag, ska eleverna klassvis registrera alla frukter och grönsaker de äter, både i skolan och på fritiden.
Tanken är att eleverna på detta sätt ska få delta i riktig forskning och samtidigt lära sig mer om matens innehåll och dess betydelse för hälsan, sjukdomar och hur olika organ i kroppen fungerar. Samtidigt ska Livsmedelsverket få kunskaper som bland annat kan bli en hjälp när det gäller att formulera råd om matvanor riktade till barn och ungdomar.