Skolelever måste kasta i sig maten
20 minuters lunch klockan halv elva på förmiddagen. Så ser vardagen ut för många av Uppsalas grundskoleelever. Men enligt rektorerna är det nödvändigt för att få ihop matschemat - trots att tiderna bryter mot Livsmedelsverkets råd.
Mellan klockan 10.30 och 12.20 ska 475 elever plus lärare hinna äta lunch på Kvarngärdesskolan. Simon Kivelä Blöom, Elias Nilsson Palm och Lara Machado Jonsson har 25 minuters lunch.
Foto: Kattis Strömgren
På Hågadalsskolan måste alla klasser utom förskoleklassen äta på 20 minuter. På Kvarngärdesskolan har de flesta klasserna 25-30 minuter på sig, men några klasser får äta på 20 minuter för att schemat ska gå ihop. Detsamma gäller Björklinge kyrkskola.
- 20 minuter låter värre än det är. De flesta eleverna sitter som på nålar och vill ut och leka, säger skolans rektor Catharina Swedman.
På Johannesbäcksskolan finns inte någon tidsbegränsning. Däremot finns regler för hur länge barnen måste sitta kvar för att hindra att de slänger i sig mat och springer ut på rast.
- Barnen får sitta och äta tills de är klara. Vi har flera rum i matsalen och sprider ut eleverna för att det ska bli lugnare, säger skolans biträdande rektor Berit Edward.
Vanligast är dock att eleverna har 25-30 minuter på sig att äta. På Bälinge skola äter de 450 eleverna till exempel i fyra omgångar om 25 minuter mellan klockan 10.30 och 12.30. De äldsta eleverna äter först och de yngsta sist för att de ska kunna sitta kvar längre än 25 minuter om det behövs.
- 25 minuter är kort. Speciellt för de yngre barnen är det på gränsen. Vi hade gärna låtit eleverna sitta kvar om det varit möjligt, säger skolans rektor Tommy Forsberg.
@3a Text ui:Enligt Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, är det svårt att säga hur många minuter som krävs för att äta utan stress. Vad som är lagom varierar med barnets ålder, matsalens utformning och kötiderna.
Uppsala kommuns kostchef Monica Rönn tycker att alla barn ska ha minst 30 minuter på sig i matsalen.
- Jag vet att en skola lät barnen äta på 20 minuter förut, men det fungerade inte. Barnen var oroliga och tog lite mat för att de skulle hinna äta upp.
På majoriteten av skolorna som UNT talat med serveras de första eleverna före klockan 11. En vanlig motivering är att serveringen måste starta tidigt för att kökspersonalen ska hinna plocka undan och servera mellanmålet innan arbetsdagen är slut.
Enligt LRF-anknutna Skolmatens vänner är det vanligt att skolor börjar servera mat tidigare än elva. Annika Unt Widell, som är dietist och projektledare för Skolmatens vänner, ser en risk i att barnen blir trötta och okoncentrerade under skoldagens sista timmar.
- Alla barn har kanske inte hunnit bli hungriga heller. Då petar de bara i maten och blir vrålhungriga sedan. Vilken vuxen vill stoppa i sig torsk och potatismos halv elva?
Att skolor är skyldiga att servera kostnadsfri lunch står inskrivet i lagen. Men Åsa Brugård Konde tycker att fler riktlinjer bör skrivas in. Livsmedelsverket har till exempel arbetat länge för att få med att skolmaten måste uppfylla vissa näringsrekommendationer.
- Tider är en knepigare fråga. Det är svårt att säga om det skulle hjälpa att skriva in i lagen att maten måste serveras efter elva. Skolorna måste få ha en viss flexibilitet. Det viktiga är att barnen mår bra.
Enligt rektorerna som UNT talat med går det inte att förlänga eller senarelägga luncherna. Flera skolor har i stället satsat på olika lösningar för att skapa en stillsammare lunchmiljö. På många skolor har eleverna bestämda platser i matsalen och bullerdämpande åtgärder är vanliga. Men andra knep finns också.
På Bälinge skola inleds måltiderna till exempel med fem tysta minuter. ART-institutets friskola tycker att miljön blir lugnare med små bord och dämpad belysning. Storvretaskolan delade ut ett pris åt den klass som skötte sig bäst i matsalen under höstterminen och på Börje skola räcker eleverna upp handen om det blir för mycket prat. På Årstaskolan och Ångelstaskolan har man ett "ljudöra" som lyser rött när ljudnivån blir för hög. Johannesbäcksskolan tänder stearinljus och sätter på klassisk musik och på Uppsala enskilda skola händer det att lärarna läser en saga eller lyssnar på en inspelad berättelse under luncherna.
- Visst blir det pratigt ibland, men det finns alltid vuxna som dämpar ner, säger rektorn Anna-Lena Lundström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!