Skolbygge fortsätter trots blockadhot

— Det ingår inte i vårt koncept att anställa svensk arbetskraft, uppger Gunnar Hoffman, som via sitt bemanningsföretag hyr ut litauisk arbetskraft för friskolebygget vid Ekebybruk i Uppsala. På torsdagen fortsatte renoveringsarbetet trots hotet om blockad.

Uppsala2006-08-25 00:00
När UNT besöker arbetsplatsen sitter ett tiotal litauiska byggjobbare och fikar inne i lokalerna.
Platschefen Jakob Hoffman, son till byggherren Gunnar Hoffman, motar under tumultartade former ut UNT:s fotograf och hänvisar till att området är avspärrat.
— Jag ansvarar för säkerheten här, om ni inte försvinner kallar jag på polis.
Han vill inte svara på några frågor men uppger att arbetet med att färdigställa ombyggnaden fortlöper som planerat.

Varseltid en vecka
Som UNT berättade i torsdagens tidning har fackförbundet Byggnads lämnat in en blockadansökan för att sätta ytterligare press på byggherren Hoffman House. Om ansökan godkänns kan ett varsel läggas inom en vecka. Syftet är att få till stånd ett kollektivavtal så att byggjobbarna får minst 112 kronor i timmen.

UNT: Vad gör du om skolbygget sätts i blockad?
— Det där är bara spekulationer, där är vi inte nu. Du kan lika gärna fråga mig om vad som händer om någon smäller en atombomb, svarar Gunnar Hoffman.
Han äger byggföretaget Hoffman House och är delägare i det litauiska bemanningsföretaget Upteka som hyr ut litauiska byggjobbare för 50 kronor i timmen vid skolbygget.

Inte förhalat
I ett pressmeddelande ställt till UNT skriver Gunnar Hoffman att Upteka inte alls förhalat ett upprättande av kollektivavtal.
— Men man behöver mer tid än ett par dagar för att sätta sig in i villkoren i ett avtal med över 200 sidor. Byggnads krävde att Utpeka undertecknade avtalet på stående fot, vilket är lite väl magstarkt.
Vidare säger Gunnar Hoffman att Upteka ägs och drivs av litauen Alvydas Cesna. Han startade företaget 2004 och är vd i firman. Gunnar Hoffman är delägare sedan 2005.
— Jag har ingenting med driften att göra. Jag sitter varken i styrelsen eller uppbär någon lön och har därför ingen rätt att teckna avtal med Byggnads. Det är vd:n som sitter i förhandlingar med facket och för det krävs det tolk.
— Någon exakt lönenivå har aldrig diskuterats. Dessutom kräver Byggnads för egen del två procent exklusive moms på arbetarnas löner i granskningsavgift för att kunna gå in och kontrollera lönelistorna.

Förnekar möte
I torsdagens UNT uppgavs att facket haft ett möte med Upteka i tisdags.
— Det är lögn. Det har inte varit något möte, något sådant planerades aldrig och det har inte heller bokats in något nytt möte. Vi har bara haft ett sammanträde och det var förra fredagen.
— Hela den här frågan handlar om att vi är med i EU. Och i EU ska fri rörlighet för varor,tjänster och kapital och personer råda, avslutar Gunnar Hoffman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om