Skolavslutningen - en het potatis

I dagarna är det dags för skolavslutning i Uppsalaskolorna och i media har diskussionen gått varm. Vad får en skolavslutning innehålla och var får den hållas?

En av förskoleklasserna på Vaksalaskolan övar på Idas sommarvisa.

En av förskoleklasserna på Vaksalaskolan övar på Idas sommarvisa.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-06-09 07:54

I Uppsala väljer skolorna att göra på olika sätt.

"Du ska inte tro det blir sommar..." Uppe på scenen i Vaksalaskolans matsal är det trångt när förskoleklasserna repar inför fredagens avslutning. Sexåringarna tar i från tårna när de sjunger alla verserna i Idas sommarvisa. På Vaksalaskolan har niorna en egen sommaravslutning i S:t Pers kyrka medan övriga årskurser håller till i skolans matsal.
–  Det är en markering för niorna att de är lite speciella och får gå i väg till en egen lokal. Vi brukar ha med en präst också som bidrar med några ord på vägen men inga böner eller annat religiöst innehåll, säger Laila Ljungman, biträdande rektor på Vaksalaskolan.

Enlig Laila Ljungman var skolavslutningarna uppe till diskussion för ett par år sedan i kommunen och just att innehållet är det som är viktigt, inte själva lokalen.
– Frågan har inte varit aktuell för oss sedan dess och det är heller ingen förälder som har reagerat på att niorna är i kyrkan, säger hon.

Ingrid Skäremo är präst i S:t Pers kyrka och ska vara med på en skolavslutning för Kvarngärdesskolan på fredagen. Hon tycker att man ska se kyrkan som ett av Sveriges finrum, som alla är välkomna till. Böner däremot tycker hon inte hör hemma på en avslutning.
– Jag brukar ha ett välkomstprat som till exempel kan handla om människors lika värde eller att man ska tycka om sig själv. Då kan det hända att jag anknyter till religion på något sätt men jag kan lika gärna prata om att Pippi Långstrump tycker om sina fräknar, säger hon.
Ingrid Skäremo tycker att man från kyrkans håll inte ska dra upp några onödiga gränser kring avslutningar.
– Det är verkligen inget måste med böner eller psalmer på en avslutning, jag har själv inga böner på de avslutningar jag är med på. Det hör inte till sammanhanget, precis som att vi kan ha konserter i kyrkan utan religiösa inslag, säger hon.
Det viktigaste menar hon är att kyrkan och skolan pratar ihop sig innan om hur man vill ha ceremonin. Skolorna själva brukar traditionsenligt vilja sjunga psalmen Den blomstertid nu kommer men i övrigt står de för eget program.

Just att använda kyrkan som lokal är vanligt bland skolorna i Uppsala kommun. Tiundaskolan håller till exempel till i Pingstkyrkan men utan präst
– Vi använder kyrkan som lokal, för att få plats med allihop. Men vi håller själva i hela ceremonin, vilket vi gjort i många år, säger Anette Bengtsson, biträdande rektor.
Enligt rektorerna i Uppsala är det framför allt storleken på avslutningslokalen som spelar roll. Många väljer att ha avslutningarna i aulan eller ute på skolgården för att alla ska få plats.
– Vi har avslutningen ute på skolgården, så att alla ska kunna vara med på samma gång. För ett par år sedan var vi i Missionskyrkan men då fick vi ha i omgångar och det var krångligt för många föräldrar att ta sig dit, säger Gullevi Dahlén Johansson, rektor på Domarringens skola. Nu hoppas vi bara att det inte regnar, fortsätter hon.

Det är många som har åsikter kring skolavslutningar, både när det gäller lokal och innehåll. Enligt uppgift till UNT har exempelvis Tiundaskolan plockat bort nationalsången från programmet efter att tidigare år blivit kritiserade för att eleverna fick sjunga den på avslutningen. Men det är inget som biträdande rektor Anette Bengtsson känner till.
– Det är ingen diskussion jag hört talas om, vi kommer så klart att sjunga Den blomstertid som vanligt, säger hon.

Fakta

Ur Skolverkets riktlinjer

”Skolan bör utforma en skolavslutning så att varje elev kan delta och så att inte eleverna utsätts för ensidig påverkan för den ena eller den andra trosriktningen. Utgångspunkten är således att alla elever skall kunna delta i en skolavslutning. Det är viktigt att rektorn har kontroll över avslutningens innehåll och utformning. Utformas skolavslutningen så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och att det inte förekommer några religiösa inslag såsom bön, välsignelse eller trosbekännelse, kan skolavslutning ske i kyrkan.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!