Skolans tandhygienist ett lyft

När tandhygienister får arbeta inne i skolan ökar elevernas kunskaper om hur man gör för att hålla en god tandhygien.

STOCKHOLM 20110517
Munnen på en glad flicka
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10110

STOCKHOLM 20110517 Munnen på en glad flicka Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10110

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Uppsala2012-12-15 08:54

Samtidigt sjunker andelen ungdomar med kariesangrepp på tänderna
Det framgår av ett tvåårigt försök vid Stenhagenskolan i Uppsala och Fjärdhundraskolan i Enköping, som omfattar drygt 500 elever i åldrarna 12 till 16 år.
– Roligt att vi efter så kort tid ser påtagliga effekter av denna insats. Det talar för att vår modell med tandhygienister inne i skolan är ett bra sätt att öka tandhälsan och att färre ungdomar behöver laga tänderna, säger Eva Hedman, tandhygienist vid Folktandvården i Uppsala län och nybliven odontologie doktor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Försöket omfattar bland annat en tandhygienistmottagning i skolans lokaler, som höll öppet fyra timmar varje vecka. Dit kunde elever komma när som helst om de ville ha råd och hjälp, men också tandhälsokontroller.
Alla elever erbjöds fluorlackning av tänderna var sjätte månad. I samband med biologi- eller kemilektioner undervisade tandhygienisterna också eleverna om munhälsa, hälsa och tobak ute i klassrummen.
– Med tandhygienisternas närvaro och utbildningsinsatser ökade elevernas kunskaper om munhälsa. Fler elever ansåg att deras tänder var mycket viktiga och delade uppfattningen att tandborstning bör ske två gånger per dag, berättar Eva Hedman.

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Sverige är mycket bättre i dag än för 30 år sedan, men fortfarande har mellan 10 och 15 procent av svenska barn och ungdomar problem med karies.
När försöken startade var andelen elever med kariesangrepp på tänderna vid Stenhagenskolan och Fjärdhundraskolan högre, cirka 25 procent.
I studien har eleverna vid de båda försöksskolorna jämförts med eleverna vid två andra skolor i länet, som inte medverkat i programmet med tandhygienister i skolorna. I utgångsläget var andelen elever med karies lika hög i alla fyra skolorna.
– Även om våra insatser inte helt kunde förhindra att elever drabbades av nya kariesangrepp ser vi ändå en påtaglig effekt av dem, säger Eva Hedman.

Efter två år hade 13 procent av eleverna i jämförelseskolorna, men bara två procent av eleverna i försöksskolorna nya kariesangrepp i den yttersta delen av tandemaljen. Det är i den yttersta tandemaljen som kariesangrepp börjar.
– När angreppet är begränsat till den yttersta tandemaljen kan det oftast stoppas med hjälp av fluorbehandling, men blir det djupare måste det behandlas med tandläkarborren och en fyllning, säger Eva Hedman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!